Všeobecní lekári sú ohrození, skoro polovica má blízko k sedemdesiatke

NETKY.SK • 19 Október 2013, 16:31 • 2 min
Všeobecní lekári sú ohrození, skoro polovica má blízko k sedemdesiatke

DONOVALY - Asociácia súkromných lekárov preto volá po urýchlenej výchove a podpore mladých všeobecných lekárov.

slovakia

left justify in out

Po omladení stavu všeobecných lekárov pre dospelých i pediatrov volá Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR.

Dnes je z celkového počtu 2200 všeobecných lekárov pre dospelých viac ako 1000 bližšie k sedemdesiatke, ako k šesťdesiatke. Aj mnoho ďalších je blízko dôchodkovému veku, pri čom mladých lekárov do 30 rokov sú len desiatky.

"V tomto smere je už päť minút po dvanástej. Keď niekde umrie starý lekár, tak desiatky, či dokonca stovky ľudí ostávajú bez zdravotnej starostlivosti," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní Valného zhromaždenia ASL SR jej prezident Ladislav Pásztor. Asociácia preto volá po urýchlenej výchove a podpore mladých všeobecných lekárov.

Ako pripomenul, Ministerstvo zdravotníctva SR už začalo realizovať takýto program výchovy, tzv. rezidenčný program, ktorý má motivovať mladých lekárov pre túto prácu a ktorý má aj podporu asociácie. Zároveň však upozornil na potrebu komplexného riešenia celého problému. Okrem platovej motivácie, je potrebné riešiť aj rozšírenie kompetencií budúcich všeobecných lekárov, ich prax, ako aj potrebné prístrojové vybavenie.

Súkromní lekári tiež volajú po urýchlenom doriešení otázky povinnosti podieľať sa na výkone Lekárskej služby prvej pomoci (LSPP). ASL SR žiada úpravu ordinačnej doby LSPP do 22:00 hod. s možnosťou vyšších územných celkov zabezpečiť výkon LSPP do 7:00 hod. ASL SR reprezentuje viac ako 3000 lekárov ambulantného sektoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies