Všeobecné voľby v Indii sa končia, výsledky budú známe v piatok

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 09:33 • 2 min
Všeobecné voľby v Indii sa končia, výsledky budú známe v piatok

NAÍ DILLÍ - Všeobecné voľby v najväčšej demokracii sveta, Indii, sa dnes uzatvárajú posledným dňom hlasovania v troch indických štátoch - Uttarpradéš, Bihár a Západné Bengálsko. Vzhľadom na počet oprávnených voličov, 814 miliónov, sa hlasovalo postupne od 7. apríla počas šiestich týždňov a výsledky volieb do dolnej komory parlamentu sa očakávajú v piatok.

slovakia

left justify in out

Zákonodarný zbor Indie je dvojkomorový: horná komora, 243-členná Rada štátov (Rádžja sabha), je volená nepriamo, a dolná komora, 543-členná Snemovňa ľudu (Lók sabha), volená priamo na päťročné funkčné obdobie.

 

Hlavná hinduistická opozičná Indická ľudová strana (Bháratíja džanatá pártí, BJP) išla do volieb sľubujúc najmä ekonomické oživenie krajiny. Predvolebné prieskumy naznačili hlbokú nespokojnosť voličov s vládnucim Indickým národným kongresom (INC), ktorý je pri moci už desať rokov.

 

Tisíce voličov sa dnes stavali do radov pred volebnými urnami v hinduistickom posvätnom meste Váránasí, kde sa usiluje o zvolenie Naréndra Módí, hlavný kandidát BJP na premiéra. Jeho najväčším protikandidátom je tam vodca "protikorupčnej" Strany bežných ľudí (AAP) Arvind Kedžrivál.

 

Avšak celkove je najsilnejším Módího protivníkom Rahúl Gándhí, absolvent Harvardovej univerzity v americkom Cambridgei a potomok mocnej dynastie Néhrúovcov a Gándhíovcov, ktorá v indickej politike dominovala od konca 40. rokov, keď krajina získala nezávislosť od Británie.

 

Politológovia predpokladajú, že po dvoch obdobiach, keď bola pri moci koaličná vláda vedená Gándhího ľavicovým INC, získa v parlamente najväčšie zastúpenie Módího BJP, ktorá by tak mohla zostavovať novú vládu. V 543-člennej dolnej komore parlamentu však potrebuje získať 272 kresiel, aby mala väčšinu. Ak sa jej to nepodarí, rozhodujúcu úlohu budú hrať menšie strany.

 

Popularitu INC výrazne poškodila séria korupčných škandálov, ako aj obvinenia zo zodpovednosti za úpadok ekonomiky.

 

Módí je obľúbený politik, ktorý však indickú spoločnosť nespája, ale rozdeľuje. V roku 2002, kedy bol hlavným ministrom západoindického štátu Gudžarát, tam došlo k jedným z najkrvavejších nepokojov medzi hinduistami a moslimami v celej Indii.

 

Terajšie indické voľby by mohli mať rekordnú účasť, doteraz dosiahla 66 percent. Ich priebeh však narušila séria útokov maoistických povstalcov, ktorí zabili desiatky bezpečnostných príslušníkov a volebných predstaviteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies