Všeobecná zdravotná poisťovňa bude hradiť len reálne urobené výkony

NETKY.SK • 28 Júl 2014, 17:20 • 2 min
Všeobecná zdravotná poisťovňa bude hradiť len reálne urobené výkony

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. v zmluvách s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti zaviedla od 1.7.2014 nový spôsob vykazovania zdravotného výkonu odberu krvi.

slovakia

left justify in out

Táto zmena sa pacientov nijako nedotkne, ako sa to niektorí lekári a médiá snažia podsúvať verejnosti, nakoľko lekári majú v sume za výkon odberu krvi zahrnuté všetky náklady na toto vyšetrenie. Doteraz totiž VšZP platila lekárom aj za výkony, ktoré neboli realizované. V cene predchádzajúcich dvoch kódov, ktoré VšZP nahradila novým spôsobom vykazovania predmetných zdravotných výkonov, si totiž lekári účtovali za každý vpich a každú použitú skúmavku aj celú odberovú súpravu. V praxi to mohlo vyzerať napríklad takto: pacient prišiel na odber krvi, lekár ho raz pichol a zobral mu krv do 6 skúmaviek.

 

VšZP však účtoval 6 x vpichnutie a 6 odberových súprav - 6 ihiel, 6 striekačiek, pričom väčšinou použil len 1ihlu a 1 striekačku. Na tento fakt reagoval už pred dvoma rokmi aj UDZS a VšZP len zosúladila úhradu tohto v ýkonu so stanoviskom Úradu. Spomínané stanovisko k vykazovaniu niektorých výkonov uverejnených v Katalógu zdravotných výkonov vzniklo na základe pracovných rokovaní zástupcov UDZS,SLK, SLÚŠ, ASL, MZSR a zdravotných poisťovní. 

 

VšZP je presvedčená, že nikde na Slovensku lekári neodoberali pacientom krv takým nehumánnym spôsobom, pri ktorom by ho len za účelom získania viac peňazí od zdravotnej poisťovne, pri každej použitej skúmavke pichli osobitne. 

 

Aj po zavedení nového kódu môže lekár, tak ako doteraz, kombinovať výkon odberu krvi s ďalšími zdravotnými výkonmi. To znamená, že pacient môže prísť v jeden deň na odber krvi, bez ohľadu na počet skúmaviek, ktoré lekár potrebuje odobrať, aj na vyšetrenie a VšZP ho lekárovi uhradí. Súčasná platba je vyššia ako dve predchádzajúce, ktoré nahradila, nakoľko táto platba zahŕňa priemerný počet skúmaviek pri jednom odbere u lekára. Navyše, zmluvné mesačné finančné objemy pre lekárov zostávajú nezmenené, takže lekár môže pacientom namiesto „nadsadeného“ vykazovania odberov krvi poskytnúť viac výkonov špecializovanej zdravotnej starostlivosti. 

 

Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. sa vo veci úhrady za poskytnutú zdravotnú starostlivosť všetkých zdravotných výkonov riadi výlučne platnými právnymi predpismi a podmienkami a rozsahom dohodnutými v zmluve uzatvorenej s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona