Vrzgulová vidí vo vyjadreniach voči menšinám paralelu s minulosťou

NETKY.SK • 9 Február 2017, 16:20 • 2 min
Vrzgulová vidí vo vyjadreniach voči menšinám paralelu s minulosťou

BRATISLAVA – Riaditeľka Dokumentačného strediska holokaustu (DSH) Monika Vrzgulová vidí v súčasných vyjadreniach voči menšinám paralely s obdobím pred druhou svetovou vojnou. Uviedla to dnes na medzinárodnom workshope strediska v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"Kým vyjadrenia v polovici 30. rokov 20. storočia sa týkali Židov, tak dnes sa týkajú napríklad Rómov. Čiže fokus extrémneho vyjadrovania sa posunul na inú menšinu v krajine a princípy sú podobné. Či už verbálne útoky, hanlivé označovania týchto ľudí, návrhy, aký by mal byť osud menšiny v budúcnosti a tak ďalej," povedala Vrzgulová.

 

Zdôraznila, že vyjadrenia vníma ako test kritiky spoločnosti voči výpadom extrémistov. "Oni si vlastne testujú terén a keď spoločnosť kriticky nereaguje a nechá ich zatiaľ hovoriť, tak druhá fáza bude, že budú konať. A to je ďalšia paralela s minulým storočím. Dúfam, že sa jej nedožijeme," konštatovala.

 

Každý by podľa nej mal reagovať na akékoľvek takéto vyjadrenia vo svojom okolí ich odmietnutím. "Ja by som v tejto chvíli zostala na úrovni jednotlivca. Keď som svedok nejakej situácie, kde takéto vyjadrenie počujem, tak jednoducho poviem, že toto podľa môjho názoru nie je správne vyjadrenie a poviem aj prečo. Je potrebné sa verejne vyjadriť, nemožno byť ľahostajní, zavrieť oči a ústa a tváriť sa, že mňa sa to netýka, lebo sa ma to týka," dodala.

 

I štát má podľa Vrzgulovej svoje inštitúcie a nástroje na to, aby sa voči takémuto správaniu vymedzil, či už je to legislatíva a jej uplatňovanie alebo aj samotné uvedomenie si politikov, že by mali byť autoritami a ich správanie príkladom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies