Vrtuľníky pre slovenskú políciu a hasičov môžu dodať Taliani, oznámil Pellegrini

NETKY.SK • 21 November 2018, 19:23 • 2 min
Vrtuľníky pre slovenskú políciu a hasičov môžu dodať Taliani, oznámil Pellegrini

RÍM – Vrtuľníky pre slovenskú políciu a hasičov by mohol dodať taliansky dodávateľ. Po stredajšom stretnutí s talianskym premiérom Giuseppem Contem v Ríme to avizoval predseda vlády SR Peter Pellegrini.

slovakia

left justify in out

S Contem hovoril aj o migrácii, ako i návrhu budúcoročného talianskeho štátneho rozpočtu, ktorý kritizuje Európska komisia. Zároveň ho pozval na návštevu Slovenska.

 

"Informoval som premiéra, že Slovensko mieni v krátkom čase rozhodnúť o nákupe vrtuľníkov pre Policajný zbor, hasičský zbor a iné zložky štátu, kde jedným z možných dodávateľov je práve taliansky výrobca, ktorý by mohol vrtuľníky dodať. Negociuje sa už len garancia dodávok, nakoľko tento nákup bude financovaný z eurofondov, ale črtá sa, že popri americkej ponuke by práve táto talianska mohla byť výhodnejšia," povedal Pellegrini.

 

Obaja hovorili aj o problematike migrácie a možnom dočasnom umiestnení migrantov na Slovensku. "Taliansko má svoj postoj k tejto veci, nešlo teraz o negociáciu postojov, skôr som pripomenul talianskemu partnerovi, že Slovensko disponuje infraštruktúrou v Gabčíkove, ktorá môže byť opäť podobne použitá ako v prípade Rakúska, kde dočasne sa vieme postarať o nejaké množstvo ľudí a odľahčiť tak náklady na rozpočet Talianskej republiky, v prípade, že o to bude záujem," vysvetlil Pellegrini. Conte podľa jeho slov informáciu zobral na vedomie a ocenil prístup Slovenska.

 

Pellegrini však neočakáva, že by okamžite po stretnutí odštartovali rozhovory o konkrétnom príchode migrantov.

 

"Zatiaľ to bola z našej strany ponuka, ktorú pán premiér vysoko ocenil a povedal, že si váži takýto prístup Slovenska, že v rámci svojich možností chce prejaviť aj takúto solidaritu s krajinami, ktoré sú v nárazníkovej línii," skonštatoval. Spresnil, že Slovensko môže byť o takýto krok požiadané v prípade mimoriadnej situácie.

 

Kým Conte pozýval Pellegriniho na let nadzvukovou stíhačkou, Pellegrini ho zase pozval na návštevu Slovenska.

 

"Desať rokov tu nebol na oficiálnej návšteve premiér, takisto nebol na Slovensku dlhšie obdobie predstaviteľ talianskej vlády, a preto pán premiér prijal ponuku," ozrejmil Pellegrini. Conte začne podľa jeho slov hľadať vhodný termín na návštevu Slovenska začiatkom budúceho roka.

 

Prvá oficiálna návšteva Pellegriniho v Talianku sa uskutočňuje v roku, keď si Slovensko a Taliansko pripomínajú 25. výročie diplomatických vzťahov a 100. výročie vzniku Československa, pri ktorom dôležitú úlohu zohralo aj Taliansko. Pellegrini v rámci nej tiež v stredu položil v Ríme veniec na Oltár vlasti a navštívil veliteľstvo námornej operácie Sophia v Stredozemnom mori (EU Navfor Med Sophia).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona