Vrtuľníky evakuujú horolezcov uviaznutých na Evereste, pre zemetrasenie v Nepáli

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 07:58 • 2 min
Vrtuľníky evakuujú horolezcov uviaznutých na Evereste, pre zemetrasenie v Nepáli

KÁTHMANDU - Záchranné vrtuľníky využili dnes jasný deň a začali evakuovať horolezcov uviaznutých už dva dni vysoko na Mount Evereste po tom, ako silné zemetrasenie spustilo lavínu, ktorá zabila najmenej 17 ľudí.

slovakia

left justify in out

Rumunský horolezec Alex Gavan informoval na Twitteri, že do táborov 1 a 2, ktoré sa nachádzajú vo výške 6000 metrov nad morom, dorazili tri vrtuľníky. Každý z nich je vzhľadom na riedky vzduch schopný odviezť vždy naraz len dvoch horolezcov, citovala Gavana agentúra Reuters.

 

Dánsky horolezec Carsten Lillelund Pedersen zavesil na Facebook videozáznam, na ktorom pristáva vrtuľník, aby evakuoval dvoch horolezcov, a o 30 sekúnd na to opäť vzlietne. Poveternostné podmienky sú dobré.

Preživší na Evereste opísali, ako základný tábor zasiahla v sobotu lavína z kameňov a ľadu, ktorú spustilo zemetrasenie. Vyše 60 ľudí utrpelo zranenia, čo prinútilo horolezcov, aby poslali žiadosť o naliehavú evakuáciu zranených vrtuľníkmi.

 

Odhadom 100 horolezcov a ich sprievodcov je v bezpečí, ale po sobotňajšom zemetrasení s magnitúdou 7,9 uviazli v táboroch 1 a 2, pretože cesta k nim zo základného tábora cez ľadopád Khumbu je nepriechodná.

Celkový počet obetí zemetrasenia stúpol dnes na 3218. Ďalších 6538 ľudí utrpelo v dôsledku otrasov pôdy zranenia, uviedla dnes nepálska polícia.

 

Sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktorého epicentrum ležalo západne od nepálskej metropoly Káthmandu, bolo najhorším v tejto chudobnej himalájskej krajine za vyše 80 rokov. Zničilo mnoho budov v starých štvrtiach Káthmandu, vrátane historických pamiatok, a bolo dosť silné na to, aby ho pocítili v susednej Indii, Bangladéši, Tibete i Pakistane.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies