Vrtuľníky Black Hawk kúpilo Slovensko v rozpore s legislatívou

NETKY.SK • 6 Jún 2021, 14:35 • 2 min
Vrtuľníky Black Hawk kúpilo Slovensko v rozpore s legislatívou

BRATISLAVA - Zverejnenie a aktualizácia štúdie uskutočniteľnosti pri nákupe dvoch viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk nebolo v súlade legislatívnymi požiadavkami. Zhodnotil to Útvar hodnoty za peniaze.

slovakia

left justify in out

Podľa Ministerstvo obrany SR (MO SR) je dôvodom krátka platnosť ponuky Spojených štátov amerických. Rezort mal vypracovať a zverejniť štúdiu uskutočniteľnosti najneskôr 30 dní pred začiatkom prípravy investície, následne ju aktualizovať pred vyhlásením verejného obstarávania.

 

img

 

Aktuálna ponuka USA bola ministerstvu obrany doručená 1. mája s termínom podpisu kontraktu do 8. júna. Ministerstvo obrany predložilo štúdiu uskutočniteľnosti na hodnotenie ministerstvu financií 12. mája s očakávaným termínom schvaľovania vládou 2. júna.

 

Požiadavku na tento projekt pritom predložil náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmekov septembri 2020. Vláda odobrila nákup dvoch vrtuľníkov Black Hawk v stredu 2. júna.

 

Podľa Útvaru hodnoty za peniaze mohli byť alternatívami vrtuľníkov vo výzbroji pre špeciálne sily ťažké helikoptéry CH-47 a CH 53. MO SR ich odmietlo ako finančne nedostupné, štúdia uskutočniteľnosti toto porovnanie neobsahuje. Cieľom by malo byť vybrať alternatívu, ktorá najviac zvýši spôsobilosť Ozbrojených síl SR.

 

img

 

Podľa predloženého materiálu a ďalších dokumentov je poskytnutie grantu 50 miliónov dolárov podmienené nákupom vrtuľníkov, zosúladením modernizačných výdavkov MO SR so štandardmi NATO a vyradením starej sovietskej výzbroje.

 

"Štúdia neporovnáva ani možnosť nákupu ľahkých viacúčelových vrtuľníkov, ktorú v minulosti prezentovalo ministerstvo obrany ako jednu z hlavých alternatív k navrhovanému projektu," uviedol útvar. Podľa poskytnutých dokumentov požiadavku MO SR na ne nebolo možné vypracovať v súlade s pravidlami programu Foreign Military Sales (FMS).


"Materiál a ďalšie dokumenty MO SR vylučujú nákup iného typu vrtuľníkov ako UH-60M aj na základe argumentu o zvýšených nákladoch na logistiku, výcvik a personálne zabezpečenie. Porovnanie týchto nákladov, aspoň za použitia odhadov, v štúdii uskutočniteľnosti chýba," komentoval útvar.

 

img


Doplnil však, že program FMS zaručuje rovnaké ceny, ako vláde USA po aplikácii množstevných a iných zliav. Je preto predpoklad, že ponúkané jednotkové ceny sú primerané aktuálnym trhovým podmienkam.

 

Celkové náklady projektu počas 20 rokov dosiahnu minimálne 161 miliónov eur s DPH, z toho náklady na životný cyklus a prevádzku budú 58,8 milióna eur pri nálete 250 letových hodín ročne na stroj. Odhad je založený na skúsenostiach OS SR. Výpočty obsahujú náklady na prevádzku, predpísanú údržbu, muníciu, poistenie, výcvik personálu a ďalšie položky.

 

Z obstarávacej sumy 102,6 milióna eur s DPH grant USA pokryje približne 41,67 milióna eur a Slovenská republika 60,97 milióna eur. Kľúčovým prvkom projektu je využitie nevratného grantu vlády USA 50 miliónov dolárov.

 

img

 

"Rizikom, ktoré môže byť pozitívne aj negatívne, je vývoj menového kurzu medzi eurom a americkým dolárom, čo bude vplývať na splátky za nákup, ceny náhradných dielov, spotrebného materiálu a poskytovaných služieb," uzavrel útvar.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona