Vrtuľníku, ktorý havaroval v Glasgowe, nezlyhal motor ani prevodovka

NETKY.SK • 9 December 2013, 18:26 • 2 min
Vrtuľníku, ktorý havaroval v Glasgowe, nezlyhal motor ani prevodovka

LONDÝN - Prvá obhliadka vraku policajného vrtuľníka, ktorý sa koncom novembra zrútil na strechu pubu v centre Glasgowa, pričom zahynulo deväť ľudí, nenaznačila, že by na stroji došlo k zlyhaniu motora alebo prevodovky. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Pri prvej obhliadke (vraku vrtuľníka) sme nenašli žiadny dôkaz, že by na stroji došlo k nejakej závažnej mechanickej poruche niektorého z dvoch motorov. Dospeli sme tiež k záveru, že prevodovka hlavného rotora bola schopná prenášať hnaciu silu z turbíny motora číslo dva na hlavný rotor a hnací hriadeľ vyrovnávacieho rotora," uviedol Úrad pre vyšetrovanie leteckých nešťastí (AAIB). Doplnil, že práve prebieha podrobná prehliadka vraku vrtuľníka.

Vrtuľník typu Eurocopter EC135 T2, ktorý vyrába dcérska spoločnosť koncernu European Aeronautic Defence and Space (EADS), spadol 29. novembra vo večerných hodinách na strechu pubu Clutha v centre škótskeho Glasgowa, kde sa v tom čase nachádzalo viac ako 100 ľudí. Pri nehode zahynuli všetci traja členovia posádky vrtuľníka a šesť hostí podniku. Jedenásť ľudí stále leží s vážnymi zraneniami v troch glasgowských nemocniciach. Celkom bolo na ošetrenie prijatých 32 osôb.

Havarovaný vrtuľník bol jeden z mnohých, ktoré prešli bezpečnostnými kontrolami v minulom roku, keď sa objavili správy o trhlinách v ich konštrukcii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies