Vrtuľník sa zrútil priamo na americkej základni na ostrove Okinawa

NETKY.SK • 5 August 2013, 12:58 • 2 min
Vrtuľník sa zrútil priamo na americkej základni na ostrove Okinawa

TOKIO - Vojenská helikoptéra USA sa dnes zrútila priamo v areáli americkej základne na juhojaponskom ostrove Okinawa. Informovali o tom predstavitelia a miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Incident môže ešte viac zhoršiť hnev obyvateľov nad koncentráciou amerických vojenských základní na ostrove, píšu svetové tlačové agentúry. K nehode vrtuľníka HH-60 došlo vo výcvikovej zóne vo vnútri americkej vojenskej základne Camp Hansen v strednej časti Okinawy. Predstavitelia dodali, že pád stroja si nevyžiadal obete medzi miestnymi obyvateľmi a na jeho palube boli štyria členovia posádky.

Minister obrany Icunori Onodera uviedol novinárom, že podľa jeho informácií traja príslušníci armády nehodu prežili, štvrtý je nezvestný. Helikoptéra začala horieť, a tak na miesto vyslali hasičov. Príčina nehody nebola bezprostredne známa. Videozábery odvysielané televíziou NHK zachytávali dym stúpajúci z požiaru v dedine Ginoza, kde sa základňa nachádza.

Vrtuľník patril leteckej základni Kadena na ostrove Okinawa a bol na nekonkretizovanej výcvikovej misii, uvádza sa vo vyhlásení amerických a japonských predstaviteľov.

Obyvatelia Okinawy už dlho kritizujú prítomnosť americkej armády na ostrove, pretože sa tam nachádza mnoho základní USA a až polovica z 50.000 amerických vojakov rozmiestnených v Japonsku. Veľa obyvateľov Okinawy pokladá za nespravodlivé, že musia znášať bremeno americko-japonského vojenského spojenectva. Množstvo ľudí si navyše spája tieto základne s nehodami, zločinmi páchanými tamojšími americkými vojakmi a so znečisťovaním životného prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies