Vrcholom Európskeho týždňa mobility je Svetový deň bez áut

NETKY.SK • 20 September 2016, 12:25 • 2 min
Vrcholom Európskeho týždňa mobility je Svetový deň bez áut

BRATISLAVA - Svetový deň bez áut pripadajúci na 22. septembra predstavuje výzvu, aby sa ľudia jeden deň v roku zaobišli bez áut.

slovakia

left justify in out

Využiť môžu alternatívne formy dopravy - chôdzu, bicykel, prostriedky hromadnej dopravy, kolobežku, kolieskové korčule. Pred Svetovým dňom bez áut sa od 16. do 22. septembra koná Európsky týždeň mobility (ETM). Motto kampane ETM v roku 2016 znie: Inteligentná a udržateľná mobilita - investícia do Európy.

 

V tomto roku sa do ETM prihlásilo 51 krajín a celkovo 2362 miest. Medzi nimi aj 46 slovenských miest, uviedol portál mobilityweek.eu.

 

Európsky týždeň mobility sa od roku 2002 uskutočňuje každý rok v dňoch 16.-22. septembra a ponúka príležitosť ukázať, ako sa mestá na európskom kontinente starajú o problematiku ochrany životného prostredia. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) na svojej webovej stránke zdôraznila, že "konanie v súlade s inteligentnou a udržateľnou mobilitou môže mať pre jednotlivcov, ale aj celú spoločnosť výrazný finančný prospech". Podľa SAŽP "intenzívnejšie využívanie inteligentných a udržateľných spôsobov dopravy môže viesť k výrazným úsporám verejných financií, okrem iného aj v oblasti zdravia, životného prostredia a spotreby energie".

 

Cieľom Svetového dňa bez áut od jeho zavedenia na medzinárodnej úrovni v roku 1998 je podnietiť vodičov motorových vozidiel, aby jeden deň v roku namiesto koní pod kapotou využili na pohyb iné formy prepravy. V mnohých mestách počas Svetového dňa bez áut neumožňujú súkromným autám vjazd do centra, ale podporujú hromadnú mestskú dopravu, väčšie využívanie bicyklov, kolieskových korčúľ, skejtbordov či jednoducho chôdze. Idea dňa bez automobilov si postupom rokov získala stúpencov, takže počet miest i ľudí, čo sa k akcii pripájali, rástol.

 

Prvá oficiálna akcia mesta bez automobilu sa uskutočnila v júni 1996 na Islande. Radnica mesta Reykjavík sa vtedy rozhodla experimentovať a zorganizovala deň bez áut.

 

Na európskej úrovni sa významným stal rok 2002, keď sa Deň bez áut začlenil do Európskeho týždňa mobility. Vtedajšia komisárka pre životné prostredie Margot Wallströmová 16. septembra odštartovala Európsky týždeň mobility. Jeho cieľom bolo zvýšiť povedomie ľudí o škodlivosti osobnej automobilovej premávky a podporiť alternatívne druhy dopravy.

 

V roku 2002 vyše 300 miest v Európe celý týždeň organizovalo tematické podujatia zamerané na udržateľné spôsoby dopravy. V roku 2002 sa konal Európsky týždeň mobility prvýkrát v histórii oficiálne a už vtedy sa jeho vrcholom stal 22. september - Svetový deň bez áut. V tom roku sa zo Slovenska na podujatí zúčastnili mestá Bratislava a Košice, ako pridružené mestá Levice, Liptovský Mikuláš, Martin, Nitra, Prešov a Trenčín. Európsky týždeň mobility sa v Európskej únii koná vždy s inou hlavnou témou. Podujatie presiahlo hranice Európy, v minulosti sa doň zapojili aj lokality v Brazílii, Kanade, Japonsku či Ekvádore.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies