Vrba s prvou výhrou: Chutí krásne. Som nadšený!

NETKY.SK • 10 September 2014, 10:53 • 2 min
Vrba s prvou výhrou: Chutí krásne. Som nadšený!

PRAHA - Českí futbalisti si v utorok pripísali na konto prekvapivé, no veľmi cenné víťazstvo v kvalifikácii EURO 2016, keď aj s dávkou šťastia zdolali favorita A-skupiny Holandsko tesne 2:1.

slovakia

left justify in out

Úspešný vstup do bojov o kontinentálny šampionát zariadil na pražskej Letnej až v nadstavenom čase Václav Pilař. Už sa zdalo, že duel sa skončí remízou, no v 90.+1 minúte poslal obranca "oranjes" Daryl Janmaat po centri z pravej strany hlavou nešťastnú malú domov, brankár Jesper Cillessen na ňu nedočiahol a lopta sa tak odrazila od tyčky rovno k Pilařovi, ktorý ju už len doklepol do odkrytej siete.

 

"Mali sme veľa zápasov, v ktorých sa k nám šťastie obrátilo chrbtom, teraz sa k nám naopak priklonilo. Pomohli nám aj skúsenosti zo štyroch prípravných zápasov. Teraz sa nám to vrátilo," portál idnes.cz citoval trénera národného tímu. Pre Pavla Vrbu to bolo v piatom stretnutí na poste kouča vôbec prvé víťazstvo. V predchádzajúcich štyroch jeho zverenci dvakrát remizovali a dvakrát prehrali, všetky však boli iba prípravné: "Chutí krásne. Som nadšený!"

 

Tretí tím z uplynulých MS v Brazílii prehrával na Letnej od 22. minúty po zásahu Bořeka Dočkala, "oranjes" sa podarilo vyrovnať v 55. minúte zásluhou Stefana de Vrija a tento stav platil až do samého záveru. "Päť minút pred koncom by som bral aj remízu, ale teraz som spokojnejší. Všetci moji hráči predviedli dobré individuálne výkony a bojovali. Nemôžem nikoho vyzdvihnúť, pretože by to nebolo fér voči ostatným," pokračoval bývalý tréner Púchova a Žiliny, ktorý pôsobil aj ako asistent pri slovenskej reprezentácii.

 

Napriek veľkému úspechu a množstvám pochvalných reakcií od domácich médií i fanúšikov, nechcel Vrba víťazstvo preceniť: "Tri body sú veľmi dôležité, mali by nás povzbudiť, ale cesta na ME bude veľmi dlhá. Už to, že Island práve zdolal Turecko 3:0, ukazuje, aká ťažká a vyrovnaná skupina nás čaká," dodal.

 

Pod nečakaný triumf sa výraznou mierou podpísal skúsený brankár Petr Čech, ktorý najmä v druhom polčase nedovolil Holanďanom pridať druhý gól. "Už sme takýto výsledok potrebovali, navyše sme dlho nevyhrali. Je prekvapivý, málokto ho čakal, no keď zdoláte tretí tím z MS, hneď sa lepšie pracuje. Ale upozorňujem, že sme ostali nohami na zemi. S tromi bodmi ešte nikto nikam nepostúpil, máme za sebou len skvelý vstup," uviedol pre idnes.cz.

 

"Proti Holanďanom sme chceli byť dosť kontaktní, dobre zatvárať priestor, aby sa ich útočníci nedostali k lopte. Hrali sme poctivý futbal a zdolali sme najväčšieho favorita našej skupiny. Bol to krásny zápas so šťastným koncom pre nás," dodal kapitán Tomáš Rosický.

 

Menej radosti mal v stredu ráno Guus Hiddink, pre ktorého to bol prvý súťažný duel od príchodu na lavičku holandskej reprezentácie. "Česi hrali výborne. Musíme si z toho zobrať ponaučenie, ale ešte je priskoro analyzovať, čo sa stalo. V závere sme dostali nešťastný gól," povedal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona