Vraždu Vladimíra Bachledu si mal objednať Žaluď za 20 miliónov Sk

NETKY.SK • 2 December 2015, 18:26 • 2 min
Vraždu Vladimíra Bachledu si mal objednať Žaluď za 20 miliónov Sk

BRATISLAVA - Policajti po rokoch konečne vykopali kosti váženého podnikateľa a štátneho úradníka Vladimíra Bachledu, ktorý bol nezvestný takmer dve desaťročia. Vyšetrovanie jeho vraždy má zvláštne pozadie a objednávateľom vraždy mal byť zastrelený bývalý vekslák a svojho času známa postava slovenského podsvetia Peter Steinhübel, prezývaný Žaluď.

slovakia

left justify in out

Zastreliť mal Bachledu banskobystrický bos a na doživotný trest odňatia slobody odsúdený za šesť vrážd Mikuláš Černák. Píše najnovšie vydanie týždenníka Plus 7 dní. Viac ako 18 rokov sa o zmiznutí váženého podnikateľa a štátneho úradníka Vladimíra Bachledu povrávali rôzne historky. Nikto nepochyboval, že niekdajší prednosta Okresného úradu v Poprade s mnohými podnikateľskými aktivitami je mŕtvy, presnejšie zavraždený. Policajtom však stále chýbalo Bachledovo telo. Zvrat nastal v septembri 2015, keď sa po rokoch márneho "pátrania" podarilo nájsť ostatky dovtedy nezvestného Bachledu. Mužov zákona však niekto predbehol. Na mieste, ktoré označil svojho času obávaný bos slovenského podsvetia Mikuláš Černák, našli iba pár kostí, píše ďalej týždenník.

 

V septembri tohto roku prišli policajti do lesa neďaleko Bystrej, na miesto, ktoré označil Černák. Nebolo to po prvý raz, čo pátrali v lese pri obci ležiacej v okrese Brezno. Lokalitu prehľadávali aj pred rokmi, no bezúspešne. Policajti tentoraz prekopali miesto nad chatovou oblasťou s rozlohou 20 x 30 metrov, aby po rokoch tápania konečne našli hrob niekdajšieho prednostu okresného úradu a podnikateľa Bachledu.

 

Zmiznutie Bachledu

 

Vladimír Bachleda zmizol 22. mája 1997 bez stopy. Okolo 18.00 h sa stretol s obchodnými partnermi v popradskom podniku Tatramat. Po asi dvoch hodinách sa rokovanie skončilo a spoločnosť sa šla najesť do koliby v Tatranskej Lomnici. Schôdzky sa mali podľa skorších informácií zúčastniť vtedajší spolumajitelia spoločnosti Tatramat, predstavitelia firmy Cassovia Invest Credit z Košíc a neskôr sa mal pridať aj jeden významný podnikateľ z popradského regiónu. Košická firma sa vraj zaujímala o kúpu spoločnosti Tatravagónka, podobne bývalý vekslák a Steinhübel, prezývaný Žaluď.

 

Roky sa špekulovalo, prečo a kto je za zmiznutím rešpektovaného popradského podnikateľa a prednostu okresného úradu. Čoraz častejšie sa šepkalo, že za jeho "zmiznutím", či skôr likvidáciou, bol podiel v Tatravagónke, o ktorý mal záujem Steinhübel. Jeden z prvých mafiánskych bosov na Slovensku vstúpil do spoločnosti Vagón Holding dva dni pred Bachledovým zmiznutím. Šlo o firmu, ktorá od roku 2006 na čele s Bachledom ovládala Tatravagónku. Zakrátko získal Steinhübel ako väčšinový majiteľ kontrolu nad gigantom. Stalo sa tak na základe plnej moci, ktorú podpísal Bachleda v deň svojho zmiznutia.

 

Výpoveď Černáka

 

O Bachledovej vražde začal pred časom vypovedať aj mafiánsky bos, odsúdený na doživotie, Černák. Za likvidáciou podnikateľa a štátneho úradníka je podľa jeho slov Steinhübel. Ten mal podľa skorších informácií zaplatiť za podpis na splnomocnení a likvidáciu 20 miliónov korún, vyše 663.000 eur. Vraždu si mal objednať u sýkorovcov. Tí mali Bachledu v osudnú májovú noc uniesť do Černákovho penziónu neďaleko Tálov, kde ho spolu s černákovcami omámili a pod nátlakom prinútili podpísať plnú moc na podiel v Tatravagónke. Po podpise ho vo veľmi zlom stave previezli po ceste smerom na Tále do lesa v chatovej oblasti, kde vykopali hrob. Podľa Černákovej výpovede vyzeral Bachleda, že je mŕtvy. Predtým, než ho zahrabali, ho však pre istotu Černák strelil do hlavy, píše mimo iného týždenník Plus 7 dní.

 

Steinhübela, generálneho riaditeľa fabriky, zastrelili o dva roky neskôr.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona