Vraždou Kuciaka a Kušnírovej sa budú dnes zaoberať tri výbory

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 12:34 • 2 min
Vraždou Kuciaka a Kušnírovej sa budú dnes zaoberať tri výbory

BRATISLAVA - Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, okolnosti prípadu ako aj zistenia, o ktorých Kuciak písal vo svojom poslednom článku dnes zamestnajú parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť, Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS a Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti NBÚ.

slovakia

left justify in out

Na branno-bezpečnostný výbor by mali prísť minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) a policajný prezident Tibor Gašpar. Obaja by mali členov výboru informovať o nových zisteniach týkajúcich sa vraždy.

Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS si vypočuje od riaditeľa SIS Antona Šafárika informácie o činnosti, ktorú vo svojej pôsobnosti SIS vykonávala a naďalej vykonáva v súvislosti s prípadom. Ako uviedol hovorca SIS Branislav Zvara, práca SIS v tejto súvislosti v rámci spravodajsko-operatívnych aktivít ako aj jej konkrétne výsledky sú podľa zákona utajovanou skutočnosťou a z toho dôvodu ich SIS nesmie zverejniť.

 

img

 

„Rovnako však ubezpečujeme, že tieto utajované informácie v minulosti boli a sú aj v tomto prípade poskytované zákonom určeným štátnym orgánom," uzavrel Zvara. Tajná služba si uvedomuje legitímnosť záujmu verejnosti a médií o otázky súvisiace s publikovanými informáciami, ktoré sa v mediálnom priestore spájajú s trestným činom dvojnásobnej úkladnej vraždy.

 

„SIS môže s plným pochopením a vážnosťou ubezpečiť, že o všetkej činnosti, ktorú vo svojej pôsobnosti vykonávala a naďalej vykonáva a majú vzťah k medializovaným informáciám týkajúcim sa tohto zločinu, bude riaditeľ SIS v súlade so zákonom informovať v prvom rade Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS," uviedol hovorca Zvara.

Popoludní zasadnú aj členovia výboru na kontrolu NBÚ. Tí majú otázky na predsedu úradu Jozefa Magalu. Chcú vedieť, ako je možné, že exposlanec Smeru-SD a tajomník Bezpečnostnej rady SR Viliam Jasaň, ktorý sa do vyšetrenia prípadu vzdal svojej funkcie, mohol získať bezpečnostnú previerku NBÚ, keďže podľa medializovaných informácií mal kontakty s talianskou mafiou.

 

img

 

V súčasnosti má Jasaň previerku otvorenú. Podľa poslanca Ľubomíra Galka (SaS) je nevyhnutné na výbore na kontrolu činnosti NBÚ hovoriť o tom, kto zlyhal. „Tu sa javí, že zlyhali bezpečnostné orgány štátu, ktoré udeľujú bezpečnostné previerky," povedal.
 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies