Vražda Nemcova ukazuje, v akom stave je dnes Rusko

NETKY.SK • 1 Marec 2015, 11:08 • 2 min
Vražda Nemcova ukazuje, v akom stave je dnes Rusko

BRATISLAVA - Nová generácia SDKÚ-DS s ľútosťou prijala správu o vražde demokrata a reformátora Borisa Nemcova, ktorý bol podľa nich nádejou pre slobodu a prosperitu Ruska.

slovakia

left justify in out

"Tento brutálny a zbabelý útok nám opäť pripomína, v akom stave dnes Putinove Rusko je a kam nás chcú doviesť tí, ktorí Putinov režim adorujú a jemu samotnému ustupujú," uvádza sa v stanovisku Novej generácie SDKÚ-DS, ktoré agentúre SITA poskytol predseda Lukáš Tisoň.

 

V Moskve sa dnes uskutoční smútočný pochod za zastreleným lídrom opozície Nemcovom. Pôvodne sa mala v ruskej metropole konať demonštrácia proti vláde a jej angažovaniu sa v ukrajinskom konflikte, na čele ktorej mal stáť práve Nemcov. Po jeho smrti organizátori demonštráciu zrušili a rozhodli sa vzdať hold jednému z najhlasnejších kritikov prezidenta Vladimira Putina. Nemcovovu vraždu odsúdili lídri celého sveta.

 

Streľba sa odohrala v centre metropole, keď 55-ročný Nemcov kráčal po moste cez rieku Moskva aj s mladou Ukrajinkou, ktorá vyviazla bez zranení. Podľa polície ho neznámy útočník štyrikrát strelil do chrbta. Nemcov pár hodín pred vraždou poskytol rozhlasový rozhovor, v ktorom kritizoval "šialenú a agresívnu" Putinovu politiku. Vraždu okamžite odsúdil Kremeľ aj prezident Putin. Už počas soboty stovky ľudí prišli na miesto Nemcovovej vraždy, kam položili kvety.

 

Ruský Vyšetrovací výbor skúma niekoľko verzií vraždy bývalého ruského vicepremiéra. Medzi možnosti motívu patrí pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku, alebo útok zo strany islamských radikálov, zvažuje sa aj možnosť napojenia na Ukrajinu či pomsta za Nemcovove podnikateľské aktivity, do úvahy prichádza aj osobný motív. Vyhlásenie Vyšetrovacieho výboru, ktorý sa v tomto prípade zodpovedá priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi, však nespomína motív, ktorý jeho prívrženci považujú za najpravdepodobnejší. Tým je skutočnosť, že Nemcov patril 15 rokov k najpoprednejším predstaviteľom opozície súčasného Kremľa a prezidenta Vladimira Putina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona