AKTUALIZÁCIA: Pojednávanie s Kočnerom a Zsuzsovou prerušili

NETKY.SK • 28 Február 2022, 09:53 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Pojednávanie s Kočnerom a Zsuzsovou prerušili

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa dnes opätovne začal proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obžalovaní, podnikateľ Marian Kočner a Alena Zsuzsová, boli v pojednávacej miestnosti.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 28. 2. 13:51

 

Proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a príprave vrážd prokurátorov prerušili. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) bude v pojednávaní pokračovať po rozhodnutí Najvyššieho súdu (NS) SR o námietke zaujatosti podanej na sudkyňu Pamelu Záleskú.

 

Nesúhlas s účasťou Záleskej v senáte vyjadrili podnikateľ Kočner a Zsuzsová. Namietali, že v minulosti predsedala senátu, ktorý v decembri 2019 v rovnakej kauze schválil dohodu o vine a treste Zoltána Andruskóa. Senát ŠTS v pondelok námietke nevyhovel. Obhajoba podala proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať NS SR.

 

img

 

Senát argumentoval, že nebol dotknutý aspekt nestrannosti sudkyne. Tiež zdôraznil, že námietka prišla zo strany obhajoby až na začiatku pojednávania, hoci bolo dlhodobo známe, že Záleská rozhodovala v prípade Andruskó.

 

„Rozumieme tomuto rozhodnutiu. Náš postoj preto vyústil aj do toho, že sme sa vzdali práva podať sťažnosť voči tomuto uzneseniu,“ povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus. Považuje za správne, že súd nepokračoval v pojednávaní a počká na rozhodnutie NS SR.

 

Pôvodný článok: 

 

Súd zároveň rozhodol o spojení veci s prípadom plánovanej vraždy prokurátorov.

 

img

 

Súd bude opäť rozhodovať o vine Kočnera a Zsuzsovej v prípade vraždy novinára a jeho snúbeniceŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu.

 

Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

 

Prečítajte si tiež: Začal sa proces v kauze Dobytkár. Norberta Bödöra zastupuje aj Robert Kaliňák

 

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragičov. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zsuzsová. 

 

img

Rodičia zavraždeného Jána Kuciaka na súde 

 

Možno vás zaujme: Maroš Žilinka zrušil časť obvinenia voči známemu podnikateľovi

 

Na pojednávaní sa zúčastňujú rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka a mama Martiny Kušnírovej. Z poškodených prokurátorov je prítomný len bývalý námestník generálneho prokurátora Šufliarsky. Generálny prokurátor Žilinka svoju neúčasť ospravedlnil krátkodobou práceneschopnosťou, špeciálny prokurátor Lipšic čerpá dovolenku.

 

Šufliarsky novinárom povedal, že považuje skoršiu SMS komunikáciu s Kočnerom, ktorý si mal objednať jeho vraždu, za svoju profesionálnu chybu. „Priznal som to, ospravedlnil som sa a odišiel som z funkcie dobrovoľne. Bol som si vedomý, že komunikácia sa netýkala žiadnej trestnej veci, neovplyvňovala ma v mojom konaní a rozhodovaní. V konečnom dôsledku sa to po troch mesiacoch preukázalo, keď NAKA vec odmietla,“ skonštatoval.

 

img

Peter Šufliarsky

 

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová na začiatku pojednávania najskôr komunikovala výhrady NS SR v súvislosti s predchádzajúcim rozhodnutím ŠTS vo veci vraždy novinára a jeho snúbenice. Odvolací súd dal pokyn na vykonanie viacerých dôkazov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona