Vrany sú veľmi inteligentné, Holanďania im našli využitie pri čistení miest

NETKY.SK • 16 Október 2017, 17:27 • 2 min
Vrany sú veľmi inteligentné, Holanďania im našli využitie pri čistení miest

AMSTERDAM – Špaky od cigariet, sú všade a zle sa zbierajú. Produkujú ich fajčiari, ktorí sa dosiaľ nedokázali naučiť ich hádzať do popolníc či do koša. Nevadí, existuje dostatočne inteligentné zviera, ktoré sa to naučiť dokáže.

slovakia

left justify in out

Startup Crowded Cities prišiel s užitočným nápadom, ako konečne od ohorkov vyčistiť mestá. Holanďania chcú do práce zapojiť vrany. Zostrojili pre ne špeciálne zariadenie - Crowbar, kam majú hádzať špaky, za odmenu im odtiaľ vypadne potrava.

 

img

Foto: Crowded Cities

 

Podľa vedcov sú vrany veľmi inteligentné. Stačí vycvičiť len zopár jedincov a ostatné sa to naučia od nich.

 

Výmenné miesto je podľa magazínu NewAtlas vybavené kamerovým systémom a algoritmami, ktoré rozoznajú či vrana do nádoby vhodila správy predmet, aby jej bola uvoľnená odmena.

 

Projekt je zatiaľ v štádiu experimentov. Vedcov inšpiroval človek, ktorý naučil vrany vyhľadávať a zbierať mince výmenou za arašidy. Tak by to mohlo fungovať.

 

Chodníky na celom svete pokrývajú trilióny ohorkov, ktoré znečisťujú životné prostredie. 

 

img

 

img

Foto: Pixabay



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona