VRANOV: Na tradičných augustových slávnostiach vystúpi takmer 500 folkloristov

NETKY.SK • 17 August 2012, 10:43 • 2 min
VRANOV: Na tradičných augustových slávnostiach vystúpi takmer 500 folkloristov

VRANOV Na tradičných augustových slávnostiach vystúpi takmer 500 folkloristov - Kultúra Záver augusta tohto roka bude patriť vo Vranove nad Topľou už tradične milovníkom ľudových tancov a piesní. Uskutoční sa tam 43.

slovakia

left justify in out

img

Záver augusta tohto roka bude patriť vo Vranove nad Topľou už tradične milovníkom ľudových tancov a piesní. Uskutoční sa tam 43. ročník Hornozemplínskych folklórnych slávností, na ktorých vystúpi takmer 500 účinkujúcich z domova i zo zahraničia. 
      "Vrcholné podujatie svojho druhu na území Horného Zemplína je typické svojou temperamentnosťou a húževnatosťou. Jeho súčasťou budú opätovne piesne, tance či scénické zvykoslovné obrazy v podaní najlepších folklórnych skupín vranovského regiónu," informoval TASR Erik Marcin z Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou. 
      Ako ďalej uviedol, program spomínaných slávností s názvom Po prúde času odštartuje v sobotu 25. augusta pred vranovským Mestským domom kultúry o 18.00 h. Vystúpia v ňom Vranovskí heligonkári, dedinské folklórne skupiny (DFSK) - Rovina, Bančan, Vechcovčan, Pošančanky, Nevesty zo Sačurova, DFSK z Čaklova, Ženská spevácka skupina Juskovčanky, ako aj mužské spevácke kolektívy Hrušovčan a Šedliščanske chlopi.
      Nedeľný program slávností so začiatkom o 14.00 h nesie názov Pramienok. V rámci neho sa s repertoárom svojich tancov a piesní predstavia Detské folklórne súbory Cifroško, Bystranček a Ďatelinka. Neskorší slávnostný Galaprogram sa bude niesť v réžii folklórnych súborov (FS) Vranovčan, Orgonina, Bystrančan, Oblik, Rovina, ako aj hostí podujatia, a to FS Hornád z Košíc a FS Rudki z Poľska. 
      Zaujímavosťou 46. ročníka Hornozemplínskych folklórnych slávností bude aj nedeľná škola tanca. "Pozývame do nej každého, kto sa chce naučiť rôzne druhy či štýly ľudových tancov. Stačí len trocha odvahy," podotkol Marcin. 
      Na organizovaní spomínaných slávností sa podieľajú okrem Hornozemplínskeho osvetového strediska Mestský dom kultúry a mesto Vranov nad Topľou. Podujatie finančne podporili Prešovský samosprávny kraj a Ministerstvo kultúry SR. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies