Vrakuňa vyhlásila pre chemickú skládku štrajkovú pohotovosť

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 14:28 • 2 min
Vrakuňa vyhlásila pre chemickú skládku štrajkovú pohotovosť

BRATISLAVA - Starosta a poslanci bratislavskej Vrakune koncom apríla pre bývalú skládku Chemických závodov Juraja Dimitrova vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Na rokovaní 28. apríla totiž poslanci prijali uznesenie v tomto znení, štrajková pohotovosť je podľa neho časovo neobmedzená. TASR o tom dnes informovala samospráva mestskej časti.

slovakia

left justify in out

"My, starosta a poslanci, uvedomujúc si nezvratné dôsledky na zdraví občanov a životnom prostredí, pre vládu SR neustále odkladanou a dlhodobo neriešenou masívnou a mimoriadne nebezpečnou haváriou starej chemickej skládky, vstupujeme dnešným dňom do časovo neobmedzenej štrajkovej pohotovosti," uvádza sa v uznesení.

 

Podľa starostu Vrakune Martina Kuruca ide o celomestský problém, pri ktorom treba zmobilizovať všetky subjekty, nájsť riešenie a nie ho neustále odkladať. "Takto sa to deje už trinásť rokov. Preto bijeme na poplach. Pokiaľ sa situácia nezmení, sme pripravení vstúpiť do ostrého štrajku aj do organizovania protestných akcií," upozorňuje starosta.

 

Ministerstvo životného prostredia SR však robí na skládke v posledných mesiacoch podrobný geologický prieskum. Po jeho skončení v júli by sa mal začať proces určenia povinnej osoby, ktorá má územie vyčistiť. V prípade, že ponesie za odstránenie skládky zodpovednosť rezort životného prostredia, chce sa uchádzať o financie na jej likvidáciu z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

 

Rozloha skládky chemických závodov, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena, na rozhraní Vrakune a Ružinova, je približne 4,65 hektára. Nachádza sa na nej zhruba 90.000 kubických metrov odpadu, ktorý sa tu vyvážal z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia. Mestská časť Vrakuňa i aktivisti upozorňujú, že na skládke neboli vybudované nepriepustné tesniace prvky a nikto presne nevie, aký odpad je tam uložený.

 

Po sprevádzkovaní Vodného diela Gabčíkovo v roku 1992 začala hladina podzemných vôd stúpať, až dosiahla úroveň kontaminovaných hornín i chemického odpadu. Toxické látky sa tak mohli dostať do okolia. Vo Vrakuni je preto už od roku 2002 zakázané používať domové studne na polievanie zeleniny či ovocných stromov.

Proti skládke vo februári spustili aj petíciu, doteraz sa pod ňu podpísalo viac ako 2500 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona