Vrak výletnej lode Costa Concordia už pláva na hladine

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 15:55 • 2 min
Vrak výletnej lode Costa Concordia už pláva na hladine

RÍM - Stroskotanú výletnú loď Costa Concordia sa dnes podarilo vytiahnuť na hladinu, 30 mesiacov po nehode, pri ktorej narazila na skaliská v blízkosti ostrova Giglio a prevrátila sa, informovala agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Pri nehode Costy Concordie, ktorá je dvakrát väčšia ako napríklad Titanic, zahynulo 32 ľudí. Zodpovední vyjadrili spokojnosť, že dnešná zložitá operácia prebehla bez problémov. Robotníci napumpovali vzduch do nádrží pripevnených k vraku, ktorý potom odpojili od podporných plošín a dvihli približne dva metre na hladinu. Podľa odhadu mala táto operácia trvať šesť až sedem dní. 

 

Dva remorkéry ešte dnes odtiahnu plávajúcu loď o približne 30 metrov ďalej, kde ju ukotvia, čím sa skončia dnešné práce. Celý proces odstránenia vraku Costy Concordie zo skalísk a jej odvlečenia do Janova, kde bude rozobraná na šrot, bude stáť spolu 1,5 miliardy eur, povedal reportérom riaditeľ lodnej spoločnosti Costa Crociere Michael Tamm.

 

Loď, ktorá takmer ležala na boku, sa podarilo dostať do vzpriamenej polohy pri odvážnom manévri vlani v septembri a potom k nej robotníci pripevnili obrovské nádrže, ktoré dnes využili pri jej vyzdvihnutí na hladinu. 

 

Na cestu do janovského prístavu by sa mala vydať 21. júla. Očakáva sa, že trasu dlhú 320 kilometrov zvládne za päť dní.

 

"Operácia sa začala dobre, ale skončí sa až keď ju dopravíme do Janova," povedal dnes reportérom taliansky minister životného prostredia Gian Luca Galetti.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies