Vrak výletnej lode Costa Concordia by mali odstrániť do konca júna

NETKY.SK • 10 Január 2014, 16:14 • 2 min
Vrak výletnej lode Costa Concordia by mali odstrániť do konca júna

RÍM - Vrak výletnej lode Costa Concordia, ktorá pred dvoma rokmi stroskotala pri talianskom ostrove Giglio, pravdepodobne odtiahnu do konca júna. Informovali o tom dnes predstavitelia vlastníka lode - spoločnosti Costa Crociere.

slovakia

left justify in out

Plavidlo vážiace 114.500 ton, ktoré sa vlani v septembri po zložitej operácii podarilo dostať do vzpriamenej polohy, narazilo 13. januára 2012 na skaly pri ostrove Giglio. Nehoda si vyžiadala 32 mŕtvych. Kapitána výletnej lode Francesca Schettina súdia za zabitie, spôsobenie stroskotania plavidla a jeho predčasné opustenie. Schettinovi právnici tvrdia, že obviňovať nemožno len jeho.

"Sme si istí, že v priebehu júna dokážeme loď z ostrova odstrániť," povedal Michael Thamm, výkonný riaditeľ spoločnosti Costa Crociere. Talianski predstavitelia potvrdili, že odtiahnutie vraku lode je naplánované na jún, i keď určité meškanie sa nedá vylúčiť, pretože všetko závisí od počasia.

"Kým sa na ostrove začne turistická sezóna, loď bude preč," konštatoval taliansky minister pre životné prostredie Andrea Orlando. Franco Gabrielli, ktorý je poverený operáciami spojenými s likvidáciou vraku, však povedal, že ak vzniknú problémy, môžu práce trvať až do konca júla.

Zatiaľ nebolo stanovené, kam vrak Costy Concordie odtiahnu. Konečné rozhodnutie o jeho osude by malo padnúť v marci. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies