Vrak Costy Condordie zmizne: Odťahovanie začne v stredu!

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 19:03 • 2 min
Vrak Costy Condordie zmizne: Odťahovanie začne v stredu!

RÍM - Vrak stroskotanej lode Costa Concordia začnú odťahovať od toskánskeho ostrova Giglio až v stredu, teda o dva dni neskôr, než bolo pôvodne plánované. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na talianske úrady.

slovakia

left justify in out

Už minulý pondelok sa takmer 300 metrov dlhé plavidlo s hmotnosťou 114.000 ton po zložitej operácii podarilo vytiahnuť na hladinu. Teraz má byť odvlečené do domovského prístavu v Janove, kde ho rozoberú a zošrotujú. 
     

Do Janova loď odtiahnu štyri vlečné člny v sprievode niekoľkých eskortných plavidiel. Očakáva sa, že trasu dlhú 350 kilometrov zvládnu najskôr za päť dní. Plavba bude pozorne monitorovaná vzhľadom na riziko úniku toxických látok. 
     

Pôvodne sa odťahovanie malo začať už dnes. Začiatok transportu však už cez víkend - kvôli komplikovaným prípravným prácam - odložili na utorok a dnes na stredu. 
     

"Pri operáciách tohto druhu nemá zmysel sa ponáhľať," uviedol Michael Thamm, hlavný manažér spoločnosti Costa Crociere, ktorá je vlastníkom lode. 
     

Loď postupne dvíhajú nad hladinu za pomoci nádrží naplnených vzduchom. Vrak musia vyzdvihnúť ešte asi o 2,5 metra. Priebeh prác komplikuje aj nepriaznivé počasie. Z okolia ostrova Giglio dnes hlásili dážď a rozbúrené more.
     

Celý proces odstraňovania vraku zo skalísk a jej odvlečenia má celkovo stáť vyše miliardu dolárov, čo by mali uhradiť poistné spoločnosti. 
     

Luxusná výletná loď Costa Concordia v januári 2012 narazila na skaliská v blízkosti ostrova Giglio a prevrátila sa. Pri nehode zahynulo 32 ľudí. V Toskánsku pokračuje súd s kapitánom lode, obvineným zo zabitia, zavinenia stroskotania lode a z jej opustenia pred ukončením evakuácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies