Vrak Costy Concordie absolvoval poslednú plavbu pred rozobratím

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 16:38 • 2 min
Vrak Costy Concordie absolvoval poslednú plavbu pred rozobratím

RÍM - Vrak talianskej výletnej lode Costa Concordia absolvoval dnes svoju poslednú "plavbu": dva vlečné člny ho odtiahli do inej časti prístavu v Janove, kde ho definitívne rozoberú a zošrotujú. Oznámila to agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Približne 290-metrovú loď s výtlakom 114.000 ton presunuli ráno z janovského prístavného móla do lodeníc, kam dorazila o 08.30 h SELČ. Celá trasa merala zhruba desať námorných míľ (18,5 kilometra).
     

Luxusná výletná loď Costa Concordia v januári 2012 narazila na skaliská v blízkosti ostrova Giglio a naklonila sa na bok. Pri nehode zahynulo 32 ľudí. 
     

Vďaka zložitej námornej operácií, ktorá celkovo trvala 30 mesiacov, sa podarilo plavidlo opäť dostať na hladinu a vlani v júli ho odtiahli do prístavu v Janove. Odvtedy z lode vynášali nábytok a rozoberali palubné vybavenie. Odľahčenú loď mohli teraz presunúť do plytších vôd v janovských lodeniciach. 
     

Demontáž lode by mala potrvať skoro dva roky a poskytnúť prácu takmer tisícke ľudí. Asi 80 percent materiálu by sa malo dať recyklovať, vrátane zhruba 55.000 ton ocele a 2000 ton medi. Celý proces likvidácie Costy Concordie má celkovo stáť vyše miliardu dolárov, čo by mali uhradiť poistné spoločnosti.
     

Podľa konzorcia Ship Recycling, ktoré koordinuje rozoberanie lodného vraku, ide o najväčšiu a najnáročnejšiu podobnú operáciu v dejinách talianskeho a pravdepodobne i svetového námorníctva. 
     

Kapitána lode Francesca Schettina vo februári tohto roku uznal prvostupňový súd za vinného v prípade smrti 32 ľudí, zapríčinenia stroskotania lode a predčasného opustenia plavidla a vymeral mu trest 16 rokov väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies