Vrahyňa zo Žďáru, ktorá dobodala chalpca do väzenia nepôjde

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 12:08 • 2 min
Vrahyňa zo Žďáru, ktorá dobodala chalpca do väzenia nepôjde

OLOMOUC - Vrchné štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) v Olomouci zamietlo sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania ženy, ktorá dobodala na smrť 16-ročného chlapca v škole v českom meste Žďár nad Sázavou.

slovakia

left justify in out

Dnes o tom informoval otec zavraždeného študenta Kamil Vejvoda, ktorému sa rozhodnutie prokuratúry nepáči. Útok totiž pokladá za naplánovaný a premyslený. Žena, ktorá chlapca v škole zabila, bola podľa posudkov odborníkov v čase činu nepríčetná, a to bol aj dôvod zastavenia stíhania, pripomenul spravodajský portál Novinky.cz.

 

Štátny zástupca (prokurátor) rozhodol o zastavení stíhania už na začiatku apríla, ale rodičia zosnulého chlapca proti tomu podali sťažnosť, ktorou sa následne zaoberali olomouckí žalobcovia. Krajský súd v Brne sa má zaoberať návrhom na uloženie ochrannej zabezpečovacej detencie.

 

Útok sa stal vlani 14. októbra ráno. Páchateľka najprv zaútočila na jednu študentku, ktorej prišiel 16-ročný Peter Vejvoda na pomoc. Na následky bodných zranených zomrel. Keď sa útočníčka po dobodaní chlapca hnala za zachráneným dievčaťom, vrhla sa na inú okoloidúcu študentku. Bodla ju do brušnej dutiny a vzala si ju ako rukojemníčku. Študentke pomohol až policajný vyjednávač, ktorý sa za ňu nechal vymeniť ako rukojemník. Policajt utrpel zranenia na hlave vo chvíli, keď člen zásahovej jednotky zneškodnil páchateľku taserom.

 

Polícia neskôr informovala, že žena už v máji 2012 napadla vychovávateľku, ktorá bránila sedemročné dievčatko v jedálni v Havířove. Už v tomto prípade bolo trestné stíhanie zastavené kvôli psychickému stavu páchateľky. Tá bola do februára 2014 v psychiatrickej liečebni, odkiaľ ju opavský súd prepustil na odporúčanie lekárov.

 

Po kritike odstúpil riaditeľ opavskej psychiatrickej liečebne Ivan Drábek. Český prezident Miloš Zeman vyhlásil, že by odvážneho mladíka mohol tento rok vyznamenať in memoriam.

 

Dvadsaťšesťročná žena si školu vybrala na útok podľa vlastných slov náhodou na internete. Pôvodne bola obvinená z trestného činu vraždy a brania rukojemníka. Hrozil jej až výnimočný trest, pripomenul portál Novinky.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona