Vrahovia vojaka z Londýna predstúpili pred súd

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 14:28 • 2 min
Vrahovia vojaka z Londýna predstúpili pred súd

LONDÝN - Druhý muž obvinený z brutálnej vraždy britského vojaka, ku ktorej došlo 22. mája za bieleho dňa na rušnej ulici v Londýne, dnes prvýkrát predstúpil pred súd.

slovakia

left justify in out

Michael Adebolajo mal ľavú ruku v sadre, keďže pri zásahu polície utrpel strelné zranenie. V pravej ruke držal knihu, ktorou bol podľa agentúry Reuters korán. Súdu oznámil, že by si želal byť známy ako mudžahíd abú Hamza, informovala spoločnosť BBC. Jeho obhajca o ňom tak aj hovoril.

Okrem toho 28-ročný Adebolajo jednému divákov na galérii pre verejnosť pri príchode do súdnej siene poslal vzdušný bozk. Potom vzhľadom na svoje zranenie súd požiadal, aby počas asi päťminútovej výpovede mohol sedieť a "uľaviť si od bolesti". V Británii narodeného syna nigérijských prisťahovalcov obvinili z vraždy 25-ročného Leeho Rigbyho, vojnového veterána z Afganistanu a armádneho bubeníka, ako aj z pokusu o vraždu dvoch policajných dôstojníkov a nezákonnej držby strelnej zbrane.

Súd dnes rozhodol, že Adebolajo zostane vo vyšetrovacej väzbe až do najbližšieho pojednávania centrálneho trestného súdu, často nazývaného Old Bailey, ktorého termín určil na 28. júna. Adebolaja zatkli v blízkosti vojenských kasární v londýnskej štvrti Woolwich krátko po tom, ako spolu s druhým obvineným Michaelom Adebowalem najprv autom Rigbyho zrazili a potom ho dorezali na smrť. 

Adebowale mal dnes tiež pojednávanie pred centrálnym trestným súdom v kauze žiadosti o prepustenie na kauciu. Pojednávanie sa však konalo prostredníctvom videokonferencie z väznice Belmarsh. Podobne ako jeho komplic aj Adebowale zostáva vo vyšetrovacej väzbe a pred súd predstúpi znova 28. júna.

Útok vyvolal v Londýne otázky, či mohli britské tajné služby urobiť viac, aby predišli Rigbyho vražde. Britskí predstavitelia vyhlásili, že obaja podozriví im už určitý čas boli známi z predchádzajúcich vyšetrovaní.

Polícia v Keni sa domnieva, že britský občan Adebolajo sa v minulosti stýkal s kenským radikálnym moslimským duchovným, ktorý mu pomohol vstúpiť v Somálsku do povstaleckej skupiny napojenej na medzinárodnú teroristickú organizáciu al-Káida.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies