Vraha z kina v Colorade oficiálne odsúdili na doživotie

NETKY.SK • 27 August 2015, 07:45 • 2 min
Vraha z kina v Colorade oficiálne odsúdili na doživotie

CENTENNIAL - Tri roky po streľbe v kine v americkom meste Aurora v štáte Colorado dnes páchateľa Jamesa Eagana Holmesa, ktorý zabil 12 a zranil ďalších 70 ľudí, oficiálne odsúdili na doživotný trest odňatia slobody bez možnosti podmienečného prepustenia.

slovakia

left justify in out

Sudca Carlos Samour oznámil rozhodnutie poroty už pred dvoma týždňami a dnes výšku trestu stanovil aj formálne, napísala agentúra DPA. "Je takmer nemožné pochopiť, ako môže byť človek schopný spáchať takéto činy," vyhlásil sudca po prečítaní verdiktu.


Porota uznala minulý mesiac 27-ročného Holmesa vinným vo všetkých bodoch obžaloby, predtým odmietla argument obhajoby, že je nevinný z dôvodu nepríčetnosti. Napokon sa však jednohlasne nezhodla na treste smrti, čo si vyžaduje coloradská legislatíva, Holmes preto dostal automaticky doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia.
"Chcem zdôrazniť, že je úmyslom súdu, aby obžalovaný nikdy znova nevkročil do slobodnej spoločnosti," povedal Samour. "Ak niekedy existoval prípad, ktorý by si zasluhoval maximálny trest, tak toto je on," citovala sudcu agentúra AP.


Holmes spustil 20. júla 2012 počas polnočného premietania filmu o Batmanovi v Aurore, predmestí Denveru, streľbu na divákov, z ktorých 12 zabil a ďalších 70 zranil, keď sa snažili utiecť. Išlo o najhorší strelecký masaker v USA od krviprelievania na strednej škole Columbine v Colorade z 20. apríla 1999, kde dvaja mladíci zastrelili 12 študentov a jedného učiteľa a zranili 24 ľudí pred tým, ako spáchali samovraždu.


Holmes dostal oficiálne 12 doživotných trestov a ďalších celkovo 3318 rokov väzenia za pokusy o vraždu v 70 prípadoch, ako aj držbu výbušnín. Na dnešnom zasadnutí súdu stál pred sudcom bez emócií ako počas celého procesu. Sudca ho však ani raz neoslovil priamo. "Obžalovaný si nezaslúži žiaden súcit," vyhlásil Samour.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona