Vrah zo Židovského múzea v Bruseli údajne chystal atentát v Paríži

NETKY.SK • 8 September 2014, 12:50 • 2 min
Vrah zo Židovského múzea v Bruseli údajne chystal atentát v Paríži

BRUSEL - Mehdi Nemmouche, údajný štvornásobný vrah zo Židovského múzea v Bruseli, autor ozbrojeného útoku v priestoroch tejto inštitúcie z 24. mája, plánoval "najmenej jeden ďalší útok vo Francúzsku, v samom srdci Paríža". Uviedla to dnes belgická tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Agentúra cituje údaje francúzskeho denníka Libération, podľa ktorých sa islamský radikálny bojovník chystal na ďalší ozbrojený atentát na pôde Francúzska, pravdepodobne 14. júla, počas francúzskeho štátneho sviatku (dobytie Bastily). 

 

Informácie, ktoré zverejnil francúzsky denník, sú uvedené v  zápisniciach z vypočúvania štyroch bývalých francúzskych rukojemníkov, ktorí boli oslobodení 20. apríla a následne vypočúvaní Generálnym riaditeľstvom pre vnútornú bezpečnosť (DGSI). Výsluchy bývalých zajatcov zo Sýrie sa konali počas väzby Nemmoucha vo Francúzsku, v období od 30. mája do 2. júna.  

 

Štyria bývalí zajatci - Didier Francois, Edward Elias, Nicolas Hénin a Pierre Torres - priznali, že spoznali Nemmoucha ako jedného zo svojich väzniteľov. Podľa ich slov mal Nemmouche v pláne veľkú teroristickú akciu. Jeho cieľom bolo spáchať atentát 14. júla počas slávnostnej prehliadky v Paríži na známom bulvári v centre mesta Champs-Elysées, uviedol denník Libération. 

 

"Urobím päťnásobne viac ako Merah počas prehliadky zo 14. júla,"  chválil sa podľa bývalých zajatcov Abú Omar. Tak znie džihádistické meno Nemmoucha. Mohamed Merah v mene islamskej teroristickej siete al-Kaidá v marci 2012 zavraždil na juhu Francúzska sedem ľudí - troch vojakov, tri malé židovské deti a rabína.

 

Nemmouche sa v piatok 12. septembra už po druhý raz dostaví pred súdnu komoru v Bruseli. Čelí obžalobe zo zabitia štyroch osôb. Francúzske úrady ho vydali do Belgicka 29. júla, odvtedy je v súdnej väzbe vo väznici v Brugách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies