Vrah Breivik podal ďalšiu žalobu na nórsky štát

NETKY.SK • 26 August 2022, 17:57 • 2 min
Vrah Breivik podal ďalšiu žalobu na nórsky štát

OSLO - Anders Behring Breivik si vo väzení odpykáva trest za nastraženie bomby a následné zabitie takmer osemdesiatich prevažne mladých ľudí.

slovakia

left justify in out

Aj keď je Nórsko, tak ako ostatné severské krajiny, v dobrom preslávené svojimi väznicami a rozhodne to tam nevyzerá, ani nefunguje ako v tých našich, Breivik nežaluje svoju krajinu prvýkrát. Tento raz podal žalobu, pomocou ktorej sa chce domôcť ukončenia pobytu na samotke, v ktorej je držaný desať rokov.

 

img

 

Breivikov právny zástupca Öystein Storrvik zdôvodnil podanie žaloby tým, že jeho klientovi chýba kontakt s ďalšími väzňami, čo je porušenie jeho práv.


„Nie je v kontakte s nikým okrem väzenských dozorcov," vyhlásil Storrvik, ktorý vo štvrtok o podaní žaloby informoval nórske ministerstvo spravodlivosti.

 

img


Štyridsaťtriročného Breivika tento rok presunuli do inej väznice, ale k zmierneniu režimu jeho samoväzby, v ktorej je od ukončenia súdneho procesu v roku 2012, nedošlo, zdôraznil právnik. Pri útokoch z 22. júla 2011 Breivik najprv nastražil bombu vo vládnej štvrti v hlavnom meste Oslo, kde explózia pripravila o život osem ľudí.

 

Zhruba o dve hodiny neskôr spustil streľbu na účastníkov letného tábora organizovaného mládežníckou organizáciou vládnucej Strany práce na ostrove Utöya, kde zastrelil 69 osôb. Ako motív svojich činov uviedol odpor proti multikulturalizmu a podpore prisťahovalectva zo strany nórskej vlády.

 

img

 

V roku 2012 Breivika odsúdili na 21 rokov väzenia; to je v Nórsku maximálny možný trest, ktorý však môže byť neobmedzene predlžovaný v prípade, že by odsúdený stále predstavoval hrozbu pre spoločnosť.

O podmienečné prepustenie mohol Breivik požiadať po prvý raz až po desiatich rokoch. Súd však vo februári jeho prvú takúto žiadosť zamietol s argumentom, že by po prepustení mohol stále predstavovať potenciálnu hrozbu.

Prečítajte si tiež: Polícia zadržala podozrivého z vraždy deväťročnej Olívie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona