Vracia sa zima: Smeruje k nám kalamita, v Česku sneží a kolabuje doprava

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 10:00 • 2 min
Vracia sa zima: Smeruje k nám kalamita, v Česku sneží a kolabuje doprava

BRATISLAVA – Ak ste chceli vymeniť pneumatiky na aute za letné, ešte chvíľu počkajte. Na Slovensko sa valí od západu až severozápadu chladný morský vzduch, ktorý prinesie aj sneh. Na Slovensku dnes snežilo na viacerých miestach, dokonca aj v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Apríl ešte ani nezačal a bláznivé počasie je už tu. Do Českej republiky sa v utorok vrátila zima so snežením, ktoré opäť narobilo problémy v doprave. Diaľnica vedúca smerom na Nemecko je úplne neprejazdná pre vrstvu napadaného snehu v Ústeckom kraji na západe Čiech. Na cestách sa pre silný vietor tvoria snehové jazyky. 

 

 

 

 

 

Sneží aj v Libereckom kraji, kde sú neprejazdné niektoré cesty smerom do Poľska. Problémy na cestách hlásia aj na Vysočine, kde okrem sneženia fúka aj silný vietor lámajúci stromy. V južných Čechách trápi vodičov poľadovica. Vrstva snehu napadla cez noc na Šumave, kde vyhlásili lavínové nebezpečenstvo. Nečas a silný vietor zasiahol tiež Prahu, ktorej magistrát vyzval ľudí, aby sa nezdržiavali na miestach so stromami, ktorých padajúce vetvy by ich mohli zraniť.

 

 

 

 

 

Meteorológovia varujú pred veľmi silným vetrom, ktorý by mohol v stredu dosahovať 90 kilometrov za hodinu, na horách až 125 km/hod. Vydali tiež varovanie pred následnými záplavami potom, čo sa sneh roztopí a začne pršať. Výstraha pred povodňami platí pre severozápad Česka.

 

Dopravná situácia na Slovensku (zdroj Stella Centrum): 

Všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty a väčšina ciest I. triedy je zjazdných a prejazdných. Povrch vozoviek je prevažne suchý, vlhký až mokrý. Na ceste II. triedy č. 537 Liptovský Hrádok - Podbanské je na vozovke miestami čerstvý sneh v hrúbke do 1 cm. 

 

Podobné počasie by malo prísť aj na naše územie. Dnes a zajtra Slovensko potrápi najmä silný vietor.

 

img

 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešok a na stredu výstrahy pred vetrom pre celé územie Slovenska. Druhý stupeň výstrahy platí pre okresy Rožňava, Gelnica, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Poprad, Brezno, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Martin, Žilina, Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo. Rýchlosť vetra tam môže v nárazoch dosiahnuť 25 až 35 metrov za sekundu. Tento stav má trvať do stredy do približne 20:00. V tom istom čase platí pre ostatné okresy Slovenska výstraha prvého stupňa. Rýchlosť vetra tam môže v nárazoch dosiahnuť 16 až 24 metrov za sekundu. Meteorológovia vydali tiež výstrahu prvého stupňa pred vytváraním snehových jazykov a závejov vo viacerých okresoch na severnom Slovensku a v severnej časti východného Slovenska. Tento stav má platiť dnes od 10:00 do približne 17:00.

 

Čertovica, Donovaly aj Kremnické Bane sú pre sneženie uzavreté pre vozidlá nad 10 m

Pre husté sneženie polícia uzavrela horský priechod Čertovica pre vozidlá s dĺžkou nad desať metrov. Uzavreté sú aj priechody Veľké Pole a Kremnické Bane. TASR informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

 

Obmedzenie prejazdu pre nákladne vozidlá platí aj od Hriňovej v smere na Čierny Balog a od Muráňa v smere na Červenú Skalu. Na cestu od Žiaru nad Hronom v smere na Handlovú (E572) a tiež na horský priechod Donovaly je zákaz vjazdu pre vozidlá nad desať metrov.

 

Sneženie komplikuje dopravu v Trenčianskom kraji, na diaľnici znížili rýchlosť

Husté sneženie spôsobuje dopravné komplikácie na niektorých cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja. Informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne.
      

Na celom úseku diaľnice D1 Horná Streda – Ilava je maximálna rýchlosť znížená na 100 kilometrov za hodinu. Dôvodom je tvorba súvislej snehovej prikrývky. Podľa operačného strediska je z oboch strán neprejazdný horský priechod Machnáč nad Trenčianskymi Teplicami. 
      

Ako informovala Slovenská správa ciest, v Trenčianskom kraji je vrstva čerstvého snehu od jedného do troch centimetrov na cestách medzi Belušou a Sverepcom, medzi Lysou pod Makytou a hranicou s Českou republikou v Púchovskom okrese. Rovnako vrstva snehu je na ceste medzi obcou Dulov v Ilavskom okrese a Púchovom. Zasnežené sú prakticky všetky cesty III. triedy v Púchovskom okrese. 

 

 

Predpoveď počasia na stredu:

 

Premenlivá oblačnosť. Na mnohých miestach občasný dážď, alebo prehánky, od cca 800 m, na severe miestami aj nižšie zrážky snehové. Na návetriach aj trvalejšie zrážky. Nočná teplota klesne 2 až -3 stupne, na juhu miestami okolo 4 stupne. Denná teplota vystúpi 7 až 12 stupňov, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši 2 až 7 stupňov. Fúkať bude prevažne západný vietor 5 až 10, v nárazoch 16 až 22 m/s (17 až 35,  nárazy 60 až 80 km/h). Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor až víchrica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies