Vrabcová: Reálne mzdy u nás sú oproti roku 1989 vyššie o necelú desatinu

NETKY.SK • 13 November 2014, 13:10 • 2 min
Vrabcová: Reálne mzdy u nás sú oproti roku 1989 vyššie o necelú desatinu

BRATISLAVA - Slovákom sa podarilo reálne zarobiť viac ako v roku 1989 až v roku 2007, a to o necelé 3 %. V súčasnosti sa reálne mzdy pohybujú v priemere na Slovensku o 8 až 10 % vyššie ako v roku 1989. Povedala v diskusii na teraz.sk analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

slovakia

left justify in out

"Tento údaj však neplatí plošne, pretože aj v súčasnosti si na úroveň priemernej mzdy nesiahnu až dve tretiny Slovákov zamestnaných na plný pracovný úväzok," dodala Vrabcová s tým, že každý piaty zamestnaný Slovák zarába menej ako 500 eur v hrubom. "Tí, čo zarábajú v súčasnosti menej ako priemernú mzdu, môžu mať pocit, že sú na tom horšie ako v predrevolučných rokoch," zdôraznila analytička.
     

Slovensko sa za 25 rokov aj výraznejšie posunulo k priemeru Európskej únie (EÚ) z hľadiska životnej úrovne. V roku 1989 malo Československo hrubý domáci produkt na obyvateľa v parite kúpnej sily na úrovni 56 % priemeru vtedajšej európskej štrnástky. V súčasnosti sme na úrovni takmer 75 %. "Postupne to dobiehame, hlavne od roku 2004 po vstupe do EÚ. Toto tempo však neudržíme, približovanie bude pomalšie a potrvá ešte niekoľko dekád, kým dosiahneme priemer EÚ," upozornila Vrabcová.
     

Podľa Vrabcovej však oproti roku 1989 došlo k posunu smerom k lepšej životnej úrovni Slovákov. Pred 25 rokmi potraviny a nealkoholické nápoje tvorili takmer 40 % celkových výdavkoch slovenských domácností. V súčasnosti je to už len polovica. "Menší podiel výdavkov na základné tovary zväčšuje priestor na kúpu luxusnejších tovarov a služieb. Slovenské rodiny si tak môžu v súčasnosti dovoliť oveľa viac kultúry, dovoleniek, stravovania sa v reštauráciách či ubytovania v hoteloch než v roku 1989," konštatovala Vrabcová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies