Vplyvný katalánsky politik po 30 rokoch priznal účty v zahraničí

NETKY.SK • 27 Júl 2014, 11:11 • 2 min
Vplyvný katalánsky politik po 30 rokoch priznal účty v zahraničí

MADRID - Jordi Pujol, bývalý predseda katalánskej vlády a jeden z najvplyvnejších politikov v Španielsku, priznal, že jeho rodina viac ako 30 rokov skrývala peniaze na účtoch v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Súčasne podľa agentúry AP ubezpečil, že sa túto situáciu snaží riešiť.
      

Pujol, ktorý bol najvyšším predstaviteľom Katalánska v rokoch 1980-2003, v piatkovom komuniké uviedol, že na účty v zahraničí - založené na meno manželky a siedmich detí - uložil dedičstvo po otcovi. Výšku sumy, z ktorej nezaplatil daň, nezverejnil. Spresnil, že v uplynulých dňoch členovia rodiny uviedli tento stav do súladu so španielskymi zákonmi.   
      

Pujol sa za svoj postup verejnosti ospravedlnil. Uviedol, že je ochotný predstúpiť pred daňovú políciu alebo, ak to bude potrebné, aj pred súdne orgány, aby záležitosť vysvetlil.   
      

Mnohí Španieli v sobotu v reakcii na Pujolovo vyhlásenie vyjadrili svoje opovrhnutie, keďže tento 84-ročný muž celé mesiace popieral, že by mal bankové účty v zahraničí. 
      

Španielsky denník El Mundo pritom už v roku 2012 napísal, že Pujol a jeho rodina, podobne ako aj súčasný katalánsky líder Arturo Mas, majú otvorené bankové účty vo Švajčiarsku.
      

V januári minulého roku španielska daňová polícia vyzvala viacerých členov Pujolovej rodiny, aby zverejnili informácie o svojich finančných záležitostiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies