Vplyvný americký diplomat Blinken je opatrný ohľadne posielania zbraní Kyjevu

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 11:53 • 2 min
Vplyvný americký diplomat Blinken je opatrný ohľadne posielania zbraní Kyjevu

BERLÍN - Druhý najvyššie postavený americký diplomat Antony Blinken dnes prisľúbil, že americká administratíva bude naďalej vyvíjať tlak na Rusko prostredníctvom ekonomických sankcií, aby zmenilo politický kurz voči Ukrajine. Predstaviteľ však, zdá sa, vylúčil vyzbrojenie Kyjeva, keď povedal, že Moskva by ľahko bola schopná poslať na Ukrajinu oveľa viac zbraní, píše agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kyjevská vláda a proruskí separatisti na východe Ukrajiny sa navzájom obviňujú z porušovania krehkého prímeria, dohodnutého minulý mesiac. Americký prezident Barack Obama a európski lídri zároveň zvažujú ďalšie kroky na zastavenie konfliktu, ktorý od apríla pripravil o život už približne 6000 ľudí.

 

Americkí a európski činitelia sa obávajú, že posielanie zbraní Kyjevu spôsobí vystupňovanie bojov a vtiahne ich to do zástupnej vojny s Ruskom.

 

Niektorí americkí zákonodarcovia však vyzývajú Obamu, aby sa postavil na odpor voči "silnejúcej agresii" Ruska a poskytol Kyjevu zbrane. "Musíme ďalej vyvíjať tlak, tak ako doteraz, aby sme prinútili Rusko zmeniť smerovanie politiky, ktoré uplatňuje voči Ukrajine," vyhlásil námestník amerického ministra zahraničných vecí Antony Blinken v dnes odvysielanom interview pre nemecký verejnoprávny rozhlas Deutschlandfunk (DLF).

 

Blinken povedal, že Ukrajina "musí byť schopná obrániť sa sama" a Spojené štáty jej už poskytujú nesmrtiacu vojenskú pomoc vrátane výcviku. Ten podľa jeho slov súvisí so spoločnou americko-ukrajinskou účasťou na misiách v Iraku a Afganistane. Na otázku o možnosti, že USA pošlú Ukrajine zbrane, odpovedal, že podľa jeho presvedčenia situáciu nemožno vojensky riešiť.

 

"Vieme tiež, že keby sme dodali viac obrannej technológie, Rusko by ľahko mohlo reagovať poskytnutím dvoj-, troj-, štvornásobku toho, čo my," vysvetlil Blinken.

 

Moskva popiera západné a americké obvinenia, že podporuje povstalcov na východe Ukrajiny vojakmi a zbraňami. Diplomatické úsilie zamerané na ukončenie konfliktu pokračovalo aj dnes. Ministri zahraničných vecí Európskej únie sa stretli v Lotyšsku, kde diskutujú o ukrajinskej kríze. Berlín zatiaľ hostil rozhovory medzi vplyvnými predstaviteľmi ministerstiev zahraničných vecí z Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona