Vplyvní republikáni navrhli za nového šéfa snemovne Daniela Webstera

NETKY.SK • 8 Október 2015, 08:38 • 2 min
Vplyvní republikáni navrhli za nového šéfa snemovne Daniela Webstera

WASHINGTON - Vplyvná skupina konzervatívnych republikánov navrhla na nového šéfa americkej Snemovne reprezentantov floridského kongresmana Daniela Webstera.

slovakia

left justify in out

Doterajší predseda tejto komory Kongresu USA John Boehner nečakane oznámil svoj odchod z funkcie 25. septembra. Za hlavného favorita na jeho nástupcu sa považuje súčasný líder republikánskej väčšiny v snemovni Kevin McCarthy z Kalifornie.

 

Vplyvná skupina Freedom Caucus, združujúca asi 40 konzervatívnych kongresmanov blízkych hnutiu Tea Party, však v stredu vyjadrila podporu pre kandidatúru Daniela Webstera, čo podľa agentúry Reuters môže skomplikovať McCarthyho ašpirácie.

 

Členovia skupiny Freedom Caucus ale nebudú viazaní rozhodnutím podporiť Webstera, keď bude o novom predsedovi hlasovať 29. októbra celá snemovňa. Na zvolenie nového predsedu bude potrebných 218 hlasov.

Dnes by sa mali za zatvorenými dverami stretnúť všetci 247 republikánski kongresmani, aby sa rozhodli, koho nominujú za Boehnerovho nástupcu.

 

Menšinoví demokrati, ktorých je v snemovni 118, sa budú zrejme snažiť presadiť kandidatúru svojej straníckej kolegyne Nancy Pelosiovej.

 

Post predsedu americkej Snemovne reprezentantov je jedna z najvplyvnejších funkcií vo Washingtone: podľa amerických zákonov je v poradím druhým činiteľom v rade nástupcov prezidenta, ak by ten nebol schopný vykonávať svoj úrad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies