Vplyv európskeho trhu sa prejavuje na cene mlieka

NETKY.SK • 19 Jún 2012, 11:10 • 2 min
Vplyv európskeho trhu sa prejavuje na cene mlieka

Vplyv európskeho trhu sa prejavuje na cene mlieka - Zaujímavosti Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek sa stretol zo zástupcami Slovenského mliekarenského zväzu a Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM). Témou rokovania boli

slovakia

left justify in out

img

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek sa stretol zo zástupcami Slovenského mliekarenského zväzu a Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM). Témou rokovania boli okrem iného výkupné ceny mlieka. Prvovýrobcovia zhodnotili, že ich sila v reťazci je mizerná a neustále sa zhoršuje. „Tomuto sektoru keď nedáme peniaze, tak sektor neprežije,“ povedal predseda SZPM Alexander Pastorek. 
   „Ja som sa včera vrátil z Rady ministrov v Bruseli. Poľsko a Litva otvorili cenu mlieka,“ uviedol minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Problém slovenských prvovýrobcov mlieka by podľa neho mohla riešiť napríklad podpora exportu do tretích krajín. O tzv. dotáciu na vývoz zatiaľ naši mliekari nepožiadali. Rezort zároveň pracuje na systéme štátnej pomoci, pretože sektor živočíšnej výroby utrpel po kríze v roku 2009 najviac. Prostriedky k chovateľom treba dostať čo najskôr. 
   Vznikne expertná skupina 
   Slovensku chýbajú systémové opatrenia a mechanizmy tvorby ceny. „Sú mliekarne, ktoré nakupujú mlieko  o 10 centov lacnejšie, ako sa vyrába, takýto stav nie je dlhodobo udržateľný,“ povedal A. Pastorek (SZPM). Minister pôdohospodárstva navrhol vytvorenie expertnej skupiny, ktorá by tento problém sledovala a pomohla vyriešiť. Zároveň spomenul, že okrem ceny treba myslieť aj na kvalitu. „Keď chceme presadzovať slovenské výrobky, musíme im povedať, prečo sú kvalitnejšie,“ uzavrel Ľubomír Jahnátek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona