Vozidlo Curiosity má poškodený veterný senzor

NETKY.SK • 22 August 2012, 06:29 • 2 min
Vozidlo Curiosity má poškodený veterný senzor

Vozidlo Curiosity má poškodený veterný senzor

slovakia

left justify in out

img

Výskumné vozidlo Curiosity operujúce na Marse má poškodený jeden z dvoch veterných senzorov, oznámili v utorok vedci z NASA. 
      Ide o prvý technický problém doposiaľ bezchybne fungujúcej sondy. Podľa expertov je to len menšia chyba, ktorá nebude mať vážnejší vplyv na celkovú prevádzku vozidla. 
      Veterné senzory Curiosity sú určené na meranie rýchlosti a smeru často nepredvídateľných vzdušných prúdov na povrchu červenej planéty. 
      Zatiaľ nie je jasné, ako došlo k poškodeniu citlivých obvodov senzora. Predpokladá sa, že snímač zasiahli malé kamienky, vymrštené do povetria brzdiacimi raketovými motormi počas pristávacieho manévru zo 6. augusta. 
      Monitorovanie vetra bude musieť zvládnuť druhý zo senzorov, ktorý zostal nepoškodený. Vedci priznávajú, že to mierne skomplikuje merania, ale považujú celý problém za zvládnuteľný. 
      Po dôkladnom dvojtýždňovom testovaní funkčnosti jednotlivých zariadení by sa mal dnes Curiosity vydať na prvú krátku testovaciu jazdu v mieste pristátia v kráteri Gale.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies