Vorobjova obvinili pre neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi

NETKY.SK • 27 September 2019, 15:59 • 2 min
Vorobjova obvinili pre neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil bývalého riaditeľa spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova pre podozrenie zo spáchania prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa v súbehu s prečinom neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Zadržali ho v rámci akcie, ktorá súvisela s lustráciou zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

slovakia

left justify in out

Pavla Vorobjova po procesných úkonoch prepustili. TASR o tom informovali z kancelárie Ministerstva vnútra (MV) SR.

 

Ďalším zadržaným, Milanovi Mihálikovi a Michalovi Zubčákovi, nebolo vznesené obvinenie. Mihálik bol zadržaný pre podozrenie zo spáchania prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa spolu s prečinom neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Podľa rezortu to malo súvisieť s vykonávaním neoprávnených lustrácií v informačných systémoch rezortu vnútra.

 

"Zadržaný bol aj M. Z. pre podozrenie zo spáchania prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Tohto konania sa mal zadržaný dopustiť vykonaním neoprávnenej lustrácie v informačnom systéme ministerstva vnútra," uvádza Petra Friese z tlačového odboru MV SR. Ministerstvo potvrdilo, že oboch prepustili na slobodu. Vyšetrovanie voči nim naďalej pokračuje.

 

img

 

"Táto akcia nesúvisela s neoprávnenou lustráciou 28 novinárov, v ktorej sú taktiež naďalej vykonávané potrebné procesné úkony," vysvetlila Friese.

 

V kauze lustrácie Kuciaka a ďalších novinárov začal vyšetrovateľ trestné stíhanie ešte v apríli tohto roka pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, ozrejmil vtedy rezort vnútra.

 

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar začiatkom marca vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia Vorobjova, že v roku 2017 mal dať pokyn na lustrovanie Kuciaka. Vorobjovove tvrdenia označil za nepravdivé. Podľa Gašpara lustrácia súvisela s kauzou Rybanič.

 

img

 

Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) vtedy podal trestné oznámenie s odôvodnením, že Gašpar alebo Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tvrdí, že vo výpovedi Gašpara nesedia dátumy, pretože vyšetrovanie kauzy Rybanič sa skončilo skôr, ako došlo k lustráciám.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies