Vonnová sa vo Vaile podrobí operácii, jej pád nebol o zlom svetle

NETKY.SK • 6 Február 2013, 13:22 • 2 min
Vonnová sa vo Vaile podrobí operácii, jej pád nebol o zlom svetle

Vonnová sa vo Vaile podrobí operácii, jej pád nebol o zlom svetle

slovakia

left justify in out

img

Americká lyžiarka Lindsey Vonnová sa na budúci týždeň vo Vaile podrobí operácii roztrhnutých krížnych väzov v pravom kolene i zlomenej vrchnej časti holennej kosti. Štvornásobná držiteľka veľkého glóbusu utrpela vážne zranenia počas utorňajšieho super-G na 42. MS v alpských disciplínach v rakúskom Schladmingu. Následne ju museli prepraviť na kliniku vrtuľníkom.

Vonnovú by mal začiatkom budúceho týždňa operovať lekár amerického tímu William Sterett. "Lindsey v utorok neskoro večer prepustili z nemocnice a vrátila sa do tímového hotela. Práve som ju bol navštíviť. Má dobrú náladu a má sa lepšie. Teraz je ešte predčasné hovoriť o tom, kedy sa vráti k lyžovaniu, múdrejší budeme až po chirurgickom zákroku," povedal Sterett pre agentúru AP. Vedenie amerického tímu vo svojom vyhlásení uviedlo, že Vonnová bude pauzovať do konca sezóny, no mala by stihnúť štart nového ročníka Svetového pohára a nemala by chýbať ani na ZOH 2014 v Soči.

Vonnovej otec Alan Kildow je v tomto smere optimistom. "Lindsey je tvrdá povaha, je veľmi odhodlaná a určite sa vráti. Bola šialene smutná z toho, ako to v super-G celé vypálilo. Po skoku dopadla na povrch pokrytý kryštálikmi ľadu a následne ju to vymrštilo smerom dopredu." Vonnovú prenasledovali zranenia aj na predchádzajúcich vrcholných podujatiach. V roku 2009 si pri oslavách triumfu v zjazde na MS vo Val d'Isere pri otváraní fľaše šampanského nešťastne porezala palec na pravej ruke. Pred ZOH 2010 vo Vancouveri mala zasa narazenú holennú kosť, ktorú si liečila rakúskym syrom.

V súvislosti s neustálym posúvaním začiatku štartu super-G sa objavili hlasy, či by nebolo bývalo lepšie preložiť preteky na stredu. Riaditeľ ženských pretekov Atle Skaardal však tvrdí, že na to nebol dôvod."Viditeľnosť bola výborná a aj trať bola v dobrom stave. Nemyslím si, že by v prípade Vonnovej nehody zohrali významnú úlohu nejaké vedľajšie faktory," povedal Nór, bývalý špecialista na kĺzavé disciplíny. 

Mazeová kritickú pasáž zvládla.
Pred Vonnovou sa vydala na trať suverénka tejto sezóny Slovinka Tina Mazeová, ktorá na rozdiel od Američanky zvládla kritickú pasáž a získala v Schladmingu prvú zlatu medailu."Videla som, že ide o veľmi vysoký skok. Musela som chytiť správnu líniu, aby som sa zmestila do ďalšej bránky. Viaceré dievčatá spravili v danom úseku chybu, no tá nevyplývala z toho, že by svah v Schladmingu bol niečím výnimočným. Majstrovstvá sveta však často sprevádzajú špecifické podmienky a dochádza aj k nepríjemným pádom."

Ani niektoré úvahy o vplyve stmievania nemajú silný argumentačný podklad. Julia Mancusová sa vydala na trať takmer polhodinu po páde svojej krajanky a získala bronz. A neznáma Talianka Sofia Goggiová skončila štvrtá, pričom išla iba pár minút pred tým, ako uzavreli štartovú listinu. "Lindsey už vyhrala pri horšom svetle množstvo pretekov, takže to v žiadnom prípade nebol problém," zaklincoval tému Patrick Riml, šéf alpského úseku amerického lyžovania. 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies