Von der Leyenová varovala USA pred individiálnymi krokmi v zahraničnej poliitike

NETKY.SK • 17 Február 2017, 18:50 • 2 min
Von der Leyenová varovala USA pred individiálnymi krokmi v zahraničnej poliitike

MNÍCHOV - Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová dnes v prvý deň 53. medzinárodnej bezpečnostnej konferencie v Mníchove prekvapujúco jasne varovala novú americkú administratívu pred samostatným konaním v oblasti zahraničnej politiky a vyzvala na spoločný postup Severoatlantickej aliancie (NATO) pri riešení kríz a konfliktov vo svete.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov by Trumpova vláda nemala uzatvárať dohody napríklad s ruskou stranou "poza chrbát partnerov". Vyslovila sa aj proti zákazu vstupu do Spojených štátov pre občanov niektorých moslimských krajín i proti Trumpom zmieňovaným metódam mučenia pri výsluchoch teroristov, pretože je to v rozpore so spoločnými hodnotami aliancie.

 

Ministerka v Mníchove zdôraznila, že delenie záťaže medzi partnermi v aliancii nie je iba otázkou peňazí, jej spoločné znášanie je prejavom princípu jednoznačnej solidarity, ktorý vylučuje individuálne konanie.

 

Ursula von der Leyenová sa však vyslovila za užšiu spoluprácu Európanov v oblasti obrany a vyjadrila presvedčenie, že sa to stretne s pochopením aj vo Washingtone. "Stabilná Európska únia je preto v záujme USA práve tak ako zomknuté NATO," konštatovala ministerka.

 

Podľa nej by mal spoločne prebiehať aj boj proti islamskému terorizmu, ten by sa však nemal zmeniť na front proti islamu a moslimom, pretože by to znamenalo hrozbu "prehĺbenia zákopov", v ktorých majú pôvod násilie i teror.

 

Šéf amerického rezortu obrany James Mattis, ktorý vystúpil po nemeckej ministerke, na jej slová narážajúce napríklad na možnú spoluprácu Spojených štátov a Ruska vo svojom príspevku nereagoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies