Von der Leyenová kritizuje AstraZenecu, spoločnosť nestíha dodávať včas svoje vakcíny

NETKY.SK • 17 Marec 2021, 17:33 • 2 min
Von der Leyenová kritizuje AstraZenecu, spoločnosť nestíha dodávať včas svoje vakcíny

BRUSEL - Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca vyrobila a dodala menej vakcín, čo spôsobuje v Európskej únii (EÚ) spomalenie očkovacej kampane. Vyhlásila to v stredu šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

slovakia

left justify in out

Vždy menej, ako bolo dohodnuté 

Výrobca sa pôvodne zaviazal dodať v prvom štvrťroku 90 miliónov dávok. Po oznámení, že ich dokáže poskytnúť iba 40 miliónov, prísľub aktuálne zredukoval na 30 miliónov, uviedla von der Leyenová. V druhom kvartáli únia od AstraZeneca získa iba 70 miliónov dávok namiesto 180 miliónov, ktoré sa "zmluvne zaviazala dodať", dodala šéfka komisie.

 

img

 

Problémy v EÚ 
Okrem kritiky pomalých dodávok, osobitne v Európe, AstraZeneca čelí aj obavám zo zdravotných rizík po tom, čo sa objavili informácie o tvorbe nebezpečných krvných zrazenín u ľudí, ktorí absolvovali očkovanie. Šéfka EK k tomu uviedla, že vakcíne dôveruje.

 

Viac sa dozviete: Vakcína od AstraZenecy sa vo svete používa čoraz menej. Stopli ju aj ďalšie 4 európske krajiny

 


Európska lieková agentúra (EMA) aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdia, že dôkazy o priamej súvislosti medzi nasadením vakcíny a zrazeninami neexistujú. Prínosy vakcíny podľa oboch organizácií vysoko prevažujú nad možnými vedľajšími účinkami.

 

Spoločnosť AstraZeneca sa bráni. Krvné zraneniny nemali byť dôsledkom očkovania ich vakcínou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona