Volvo je definitívne v čínskych rukách

NETKY.SK • 3 August 2010, 07:21 • 2 min
Volvo je definitívne v čínskych rukách

Volvo je definitívne v čínskych rukách

slovakia

left justify in out

img

Volvo je už v čínskych rukách. Čínska automobilka Geely dnes od amerického koncernu Ford definitívne prevzala švédskeho výrobcu osobných vozidiel Volvo. "Sme presvedčení, že Volvo má pred sebou solídnu budúcnosť," uviedol šéf Fordu Alan Mulally.
      Do čela Volva sa postaví bývalý šéf americkej divízie Volkswagenu Stefan Jacoby, ako dnes potvrdila Geely. Čínska automobilka zaplatila Fordu 1,3 miliardy USD (994,42 milióna eur) a pridala navyše úverový úpis v hodnote 200 miliónov USD. O rok sa obe strany dohodnú, či Geely ešte niečo doplatí.
      Ford a Geely podpísali kontrakt v marci. Vtedy udávaná kúpna cena predstavovala 1,8 miliardy USD, čo znamenám, že bola o 300 miliónov USD vyššia. Šéf Fordu Mulally sa v rámci reštrukturalizácie automobilky zbavil okrem Volva aj ďalších značiek, ako je Jaguar, Land Rover a Aston Martin. Hospodárske výsledky dali Mulallyovi za pravdu, keďže automobilka zaznamenáva po zlých rokoch opäť miliardové zisky.
      Kúpa Volva predstavuje doteraz najväčšiu akvizíciu zahraničného výrobcu áut zo strany nejakej čínskej automobilky a odráža prudký nárast dôležitosti Číny v oblasti automobilového priemyslu. Geely chce priviesť Volvo späť k ziskovosti. Švédska automobilka vlani predala 334.000 áut a zaznamenala tržby vo výške 12,4 miliardy USD. Pred zdanením však dosiahla stratu 653 miliónov USD.
      Geely plánuje vyrábať autá značky Volvo v Číne, ktorá vlani prebehla USA a stala sa najväčším automobilovým trhom na svete. Chce však tiež zachovať produkciu v Európe, odkiaľ bude zásobovať ostatné trhy.

Zdroj: TASR/Reuters a DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies