Volodymyr Zelenskyj zvažuje referendum o Donbase

NETKY.SK • 11 December 2021, 08:15 • 2 min
Volodymyr Zelenskyj zvažuje referendum o Donbase

KYJEV - Ukrajinský prezident vyhlásil v piatkovom rozhovore pre televízny kanál 1+1, že referendum by mohlo vyriešiť aj ďalšie problémy v jeho krajine.

slovakia

left justify in out

Podľa neho žiadna krajina nenavrhla Ukrajine usporiadať referendá o týchto otázkach. Politik to však vidí reálne. "Nevylučujem referendum o Donbase vo všeobecnosti, a nie je to otázka štatútu... môže to byť o Donbase, o Kryme a môže to byť o konci vojny všeobecne," vyhlásil Zelenskyj. "K dnešnému dňu nič také nie je isté. Chcem len povedať, že nemám žiadne tajomstvá pred spoločnosťou v tomto smere," dodal.

 

img

 

Krymský polostrov sa stal subjektom Ruskej federácie na základe výsledkov sporného referenda, ktoré sa uskutočnilo 16. marca 2014. Za jeho pripojenie k Rusku hlasovalo 96,77 percenta účastníkov plebiscitu. Ukrajina ani Západ neuznávajú výsledky tohto referenda a oba subjekty naďalej považujú za súčasť Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin a krymskí predstavitelia podpísali 18. marca 2014 v moskovskom Kremli Zmluvu o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopol ako dvoch samostatných subjektov do zväzku Ruskej federácie.

 

Prečítajte si tiež: To, čo sa deje na Donbase, pripomína genocídu, povedal Putin

 

Na východe Ukrajiny s prevažne rusky hovoriacim obyvateľstvom sa začali po štátnom prevrate v Kyjeve masové protesty. Ukrajinské úrady ako odvetu spustili vojenskú operáciu na Donbase. Boje si od začiatku ozbrojeného konfliktu v roku 2014 vyžiadali už viac ako 13 000 životov.

 

img

 

Možno vás zaujme: Eduard Heger a Joe Biden rokovali o situácii na Ukrajine




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies