Volodymyr Yegorov je na slobode, prepustili ho z väzby

NETKY.SK • 18 September 2013, 10:32 • 2 min
Volodymyr Yegorov je na slobode, prepustili ho z väzby

TRNAVA – Ukrajinec Volodymyr Yegorov je na slobode, Krajský súd v Trnave ho v utorok prepustil z väzby. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa súdu Viktória Kurucová.

slovakia

left justify in out

Krajský súd reagoval na nález Ústavného súdu SR z 5. júna, ktorý uznal, že v prípade Volodymyra Yegorova bolo porušené základné právo na osobnú slobodu, garantované ústavou. Okrem toho bolo porušené aj jeho právo na slobodu a bezpečnosť podľa Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Prepustenie Volodymyra Yegorova z väzby potvrdil agentúre SITA aj jeho advokát Juraj Baláž.

Údajný šéf zločineckej skupiny sedel vo väzbe od júna 2002. Na Okresnom súde v Trnave čelí obžalobe zo zorganizovania vraždy spolumajiteľa erotického salónu Dallas v Galante Miloša Žilineka z 2. februára 1999. Žilinek neprežil streľbu po incidente so skupinou po rusky hovoriacich mužov, ktorí od neho pýtali asi 200-tisíc slovenských korún. Podľa výpovede jedného zo svedkov bol podnik Dallas pod ochranou v tom čase silnej skupiny podsvetia, známej ako pápayovci. Volodymyr Yegorov tvrdí, že so streľbou v Dallase nemá nič spoločné. 

Okrem toho už dlhšie súdia Volodymyra Yegorova v Bratislave. Krajský súd znova rieši kauzu piatich vrážd s Volodymyrom Yegorovom, Eduardom V., Vasyľom P. a Mykolom Sh., ktorú mu vrátil Najvyšší súd SR v júni 2010. V dnes už zrušenom rozsudku pôvodne padli neprávoplatné doživotné tresty. Dôvodom zrušenia verdiktu bolo zistenie odvolacieho senátu, že prvostupňový rozsudok sa opiera o nahrávky priestorových odpočúvaní, ktoré boli súdu predložené zostrihané a procesne nepoužiteľné. Obžalovaným prokuratúra pripisovala vraždy štyroch Ukrajincov a jedného Slováka z konca 90. rokov. Išlo o členov ich skupiny, ktorí sa údajne stali pre nich nepohodlní. 

Údajný boss skupiny Volodymyr Yegorov figuroval aj v menšom prípade trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, ktorý súvisí s kradnutými autami. V tom ho už právoplatne odsúdili a trest si odpykal počas väzby. Volodymyr Yegorov sa 22. februára dostal na slobodu. Krátko po prepustení z väzby Najvyšším súdom SR ho však opäť zadržala polícia pre iný prípad vraždy. Skupinu okolo Volodymyra Yegorova oslobodili v ďalšej kauze dvoch vrážd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona