Voľný piatok? Čo chce dosiahnuť KDH týmto nápadom a kto by na takýto deň mal nárok?

NETKY.SK • 6 Máj 2021, 13:02 • 2 min
Voľný piatok? Čo chce dosiahnuť KDH týmto nápadom a kto by na takýto deň mal nárok?

Kresťansko-demokratické hnutie má návrh, aby sa výrazným spôsobom uľavilo matkám. Myslia si, že k tomu môže dopomôcť ich voľný piatok.

slovakia

left justify in out

KDH ako prorodinná strana je predvedčená, že snaha pomáhať v rodine má byť medzi základnými prioritami štátu. „Sme presvedčení, že všetky matky školopovinných detí majú mať jeden deň v mesiaci platené voľno naviac, spolu 12 dní za rok. Výdavky by uhrádzal štát,“ vysvetlil predseda hnutia Milan Majerský na sociálnej sieti.

 

Zaslúžia si

Odôvodňuje to poznatkami z praxe, ktoré jasne ukazujú na veľkú preťaženosť žien, ktoré vychovávajú potomkov. „Matky nemajú popri zamestnaní a výchove školopovinných detí čas venovať sa samým sebe, sú preťažované a zaslúžia si deň pre seba,“ zdôraznil bývalý basketbalista, ktorý je na čele KDH.

 

 

Len náklady štátu

Tento návrh však nie je len v slovnej podobe, ale na stole v pracovni ho má už aj šéf rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Majerský pridal dôležitú radu. „Uskutočniť sa to dá zmenou Zákonníka práce. Zamestnávateľa nebude stáť toto opatrenie nič a náklady uhradí štát po uzatvorení dohody medzi zamestnávateľom a sociálnymi partnermi,“ vysvetlil súčasný predseda Prešovského samosprávneho kraja.

 

Až 160-tisíc matiek

V prípade zrealizovania tohto nápadu by sa pomohlo veľkému množstvu žien a zamestnávateľom by sa neublížilo. „Zmena zákonníka a voľný piatok v mesiaci by sa dotkli približne 160-tisíc matiek. Náklady za 12 dní voľna v roku naviac by predstavovali asi 96 miliónov eur ročne,“ vysvetlil s tým, že napr. celoplošné testovanie nás stálo takmer pol miliardy eur a to nie je posledné číslo.

 

 

Výchova budúcich daňovníkov

„Prínos matky pre spoločnosť má oveľa väčšiu hodnotu ako 8 miliónov eur mesačne,“ doplnil Majerský s dôvetkom, že aj matky, ktoré pracujú, prispievajú štátu na jeho funkcie. No navyše vychovávajú budúcich pracovníkov, ktorí budú raz platiť dane a odvody, čím by sa táto súčasná pomoc prejavila aj v budúcnosti, a to aj na pracovnom trhu.

 

No samotný oddych je výhodný nie iba pre pracujúceho, ale aj dokonca aj pre zamestnávateľa, keďže človek nie je stroj. „Oddýchnutý človek podáva oveľa vyšší pracovný výkon, čím sa voľno stáva efektívnym a návratným,“ zdôraznil bývalý basketbalista a vyjadril presvedčenie, že nápad sa Krajniakovi zapáči a presadí ho. Majerský chce, aby matky boli ocenené aj takýmto spôsobom oddychu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal Albert
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies