Voľné nedele poslanci neschválili

NETKY.SK • 31 Október 2014, 11:11 • 2 min
Voľné nedele poslanci neschválili

BRATISLAVA - Pracovať sa bude aj v nedeľu. Parlament dnes neschválil novelu Zákonníka práce, ktorou chceli poslanci za KDH zakázať nedeľnú prácu v maloobchode.

slovakia

left justify in out

Práca v nedeľu, pokiaľ nie je nevyhnutná, je podľa KDH znakom chudoby, nie bohatstva. "Na Slovensku pracujú ľudia v nedeľu najviac z krajín EÚ. Viac ako 19 percent ľudí pracuje v nedeľu. To je najvyššie číslo v európskej dvadsaťosmičke. To sú osoby, ktoré v nedeľu chýbajú pri rodinnom stole. To je každý piaty občan,“ argumentovali kresťanskí demokrati. 

 

Poslanec za SaS Martin Poliačik upozornil, že ak by KDH vedelo presvedčiť všetkých veriacich, aby v nedeľu nenakupovali, obchody by zostali prázdne a zavreli by ich. Ak to však KDH nedokáže, nemalo by svoje videnie sveta vnucovať všetkým. Liberál Jozef Mihál zdôraznil, že ak to KDH myslí s návrhom vážne, mala by sa zakázať akákoľvek práca v nedeľu, nielen v maloobchode. Podľa poslanca za Smer-SD Andreja Kolesíka by nedeľný zákaz predaja pripravil o prácu asi 3 500 ľudí, prevažne žien, ktoré v maloobchode pracujú. Kresťanskí demokrati Kolesíkovi oponovali, že jeho pozmeňujúci návrh, ktorým poslanec Smeru-SD obmedzil ambulantný predaj, by pripravil o prácu 10 000 ľudí. 


Poslanec kresťanských demokratov Alojz Přidal pripomenul, že v mnohých štátoch je voľná nedeľa chránená zákonom. "Vo východoeurópskych štátoch je obrovský atak na nedeľu,“ uviedol. Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku súčasťou kultúrneho spôsobu života v Európe je voľná nedeľa bez práce. Voľná nedeľa má podľa neho veľký význam nielen pre zdravie pracujúcich, ale aj pre život rodín s deťmi. 


Hlasovaním poslanci ukončili 39. schôdzu. Prerokovať nestihli šesťdesiatku opozičných poslaneckých zákonov, ktoré sa presunuli na novembrovú schôdzu národnej rady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies