Volkswagen vyzval predajcov v Indii na pozastavenie predaja áut Polo, dôvod vraj nie sú emisie

NETKY.SK • 8 Október 2015, 13:15 • 2 min
Volkswagen vyzval predajcov v Indii na pozastavenie predaja áut Polo, dôvod vraj nie sú emisie

NAÍ DILLÍ - Nemecká automobilka Volkswagen (VW) požiadala predajcov v Indii o dočasné zastavenie predaja vozidiel Polo. Ako dôvod uviedla technické príčiny a upozornila, že táto záležitosť nemá nič spoločné s emisnou kauzou, ktorú firma rieši posledné tri týždne. Informoval o tom portál RTTNews.

slovakia

left justify in out

Najväčší škandál automobilky v jej 78-ročnej histórii vypukol 18. septembra, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že VW inštaloval do vyše 480.000 dieselových áut v USA softvér, ktorý umožňuje pri testovaní výfukových plynov zamaskovať skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že problém sa týka celosvetovo 11 miliónov áut, z toho v Európskej únii (EÚ) by to malo byť asi 8 miliónov vozidiel. Čo sa týka značiek, najviac sa škandál dotýka kmeňovej značky VW, v rámci ktorej ide približne o 5 miliónov automobilov. Škoda oznámila 1,2 milióna dotknutých áut a Audi asi 2,1 milióna.

 

Firme len v USA hrozí pokuta do 18 miliárd USD (15,98 miliardy eur) a môže počítať aj s ďalšími pokutami, keďže i v iných krajinách sa začalo vyšetrovanie. Najmä v Austrálii sa viacerí zákazníci pripravujú na hromadnú žalobu a možno očakávať, že k žalobám pristúpia aj inde. Medzitým nový výkonný riaditeľ VW Matthias Müller tento týždeň uviedol, že spoločnosť začne dieselové autá zasiahnuté emisnou aférou sťahovať do servisov v januári. Opravy by mala ukončiť do konca budúceho roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies