Volkswagen vyrobil vlani 9,5 milióna osobných a úžitkových vozidiel

NETKY.SK • 11 Január 2014, 13:48 • 2 min
 Volkswagen vyrobil vlani 9,5 milióna osobných a úžitkových vozidiel

BERLÍN - Koncern Volkswagen AG (VW) dodal vlani na trhy rekordných 9,5 milióna osobných a úžitkových automobilov.

slovakia

left justify in out

AP s odvolaním sa na dnešnú správu vedenia koncernu uvádza, že výkon najväčšej európskej automobilky medziročne vzrástol o 4,8 %.

VW sa darilo najmä v Číne a Spojených štátoch. Tamojší rast záujmu o jeho produkciu ľahko prekonal pokles odbytu jeho vozidiel v Európe.

 

Skupina Volkswagen, ktorej hlavnými členmi sú dcéry VW, Audi, Porsche, Škoda a Seat, mala výborný záver roka. V decembri predala 833.200 vozidiel, čo bolo medziročne viac o 6,3 %.

V Európe odbyt koncernu klesol medziročne o 0,5 % na 3,65 milióna vozidiel. V Číne však vzrástol o 16,2 % na 3,27 % a v Severnej Amerike stúpol o 5,6 % na 888.800. V samotných Spojených štátoch sa predalo 611.700 jeho modelov, o 2,6 % viac než v predchádzajúcom roku. V Južnej Amerike sa však Volkswagenu nedarilo. Tam sa jeho odbyt znížil medziročne o 10,1 % na 908.000. V Brazílii dosiahol prepad predaja až 12,6 %.

Člen správnej rady VW Christian Klingler uviedol, že výkon celého koncernu v tomto roku by mal zostať na vlaňajšej úrovni.   

Volkswagen ďalej informoval, že ak k výrobe osobných a úžitkových vozidiel pridá aj výkon jeho dcér MAN a Scania, ktoré montujú ťažké nákladné autá, celkový výkon koncernu vzrastie na 9,7 milióna vozidiel. Jeho výroba tak medziročne stúpla vlastne o 5 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies