Volkswagen vyplatí predajcom v USA odškodné vyše miliardy dolárov

NETKY.SK • 26 August 2016, 10:24 • 2 min
Volkswagen vyplatí predajcom v USA odškodné vyše miliardy dolárov

SAN FRANCISCO - Nemecká automobilka Volkswagen sa dohodla s predajcami v USA na odškodnom za ich straty spojené s emisnou aférou firmy. Uviedli to agentúry Reuters, AP a DPA, ktoré sa odvolali na dva zdroje blízke rokovaniam. Podľa týchto informácií firma vynaloží na kompenzácie pre približne 650 predajcov viac než miliardu dolárov.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť a právny zástupca predajcov Volkswagenu oznámili predbežnú dohodu na súde v meste San Francisco, výšku odškodného však neuverejnili. Podľa zdrojov by ale kompenzácie mali dosiahnuť vyše 1,2 miliardy USD (1,06 miliardy eur).

 

Spolu s dohodou z júna o kompenzáciách pre spotrebiteľov je Volkswagen pripravený vyplatiť v USA na odškodnom za emisný škandál celkovo 16,5 miliardy USD, napriek tomu ale firma ešte nie je za vodou. Automobilka stále čelí možným miliardovým pokutám za porušenie zákonov o ochrane ovzdušia, ako aj vysokým nákladom spojeným s odkúpením naftových vozidiel s 3-litrovým motorom.

 

Sudca Charles Breyer, ktorý rieši kauzu Volkswagen, firme najnovšie nariadil, aby čo najskôr prišla s riešením problému vozidiel s 3-litrovým motorom, ktorých sa dotkol emisný škandál Volkswagenu. Dohoda z júna sa totiž týka len áut s 2-litrovým motorom.

 

Breyer žiada, aby firma urýchlene rozhodla, či plánuje okolo 85.000 áut s 3-litrovým motorom opraviť, alebo ich bude odkupovať späť, prípadne využije obe možnosti. Vyzval firmu a federálne regulačné úrady, aby v tejto veci začali rokovania, pričom riešenie by mala firma predložiť do konca októbra. Ďalšie vypočutie o tom, ako obe strany v rokovaniach pokročili, stanovil na 3. novembra.

 

V prípade, že tieto autá bude VW odkupovať, môže to firmu stáť niekoľko miliárd dolárov. Právny zástupca VW Robert Giuffra však uviedol, že podľa neho by spoločnosť mala byť schopná vozidlá opraviť.

 

Emisný škandál VW vypukol v septembri minulého roka, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že firma nainštalovala do veľkého počtu dieselových vozidiel softvér, ktorý počas emisných testov umožňuje maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. VW neskôr priznal, že po svete jazdí okolo 11 miliónov áut s takýmto softvérom, z toho väčšina v Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona