Volkswagen v USA opraví vozidlá s naftovým motorom do polovice roku 2017

NETKY.SK • 15 August 2016, 06:33 • 2 min
Volkswagen v USA opraví vozidlá s naftovým motorom do polovice roku 2017

WOLFSBURG - Volkswagen si dal za cieľ opraviť v Spojených štátoch všetky automobily s dieselovým motorom, evidované v rámci emisného škandálu, do polovice budúceho roka. Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse.

slovakia

left justify in out

„Som si istý, že veľkú časť vozidiel opravíme v roku 2016 a zvyšok v prvej polovici roku 2017," uviedol Herbert Diess, šéf základného závodu koncernu, ktorého autá majú vpredu i vzadu emblém VW.

 

Pre 4,6 milióna z celkového počtu 10,5 milióna predaných vozidiel s dieselovým motorom sa už vypracovali technické riešenia, aby po oprave spĺňali normy pre maximálne povolený obsah škodlivín vo výfukových plynoch a úrady ich schválili.

 

K zošrotovaniu veľkého počtu vozidiel nedôjde. Táto možnosť by sa stala realitou, len keby VW nebol schopný dosiahnuť hodnoty, ktoré pre autá s naftovým motorom tolerujú americké zákony.

 

Stiahnutie značky VW z USA nepokladá Diess za relevantné. Povedal, že "to by bola podľa mňa chyba". Amerika je krajinou, „v ktorej sa síce udeľujú prísne postihy, ale potom sa dáva aj druhá šanca".

 

Právni zástupcovia žalobcov žiadajú od Volkswagenu za svoje výdavky a ako honorár 332,5 milióna USD (297,99 milióna eur).

 

Volkswagen za vyrovnanie sa so stovkami individuálnych žalobcov, majiteľov VW s dieselovým motorom, a s početnými štátmi americkej únie zaplatí 15 miliárd USD.

 

Koncern a právnici žalujúcej strany sa zatiaľ na výške platby ešte nedohodli. V podmienkach pre vyrovnanie sporných strán v tzv. dieselgate sa uvádza, že okresný sudca Charles Breyer musí schváliť výšku sumy, ktorú dostanú advokáti žalobcov.

 

(1 EUR = 1,1158 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona