Volkswagen Slovakia hľadá stovky nových zamestnancov, nestačí mu ani vlastné vzdelávanie

NETKY.SK • 30 Január 2017, 13:30 • 2 min
Volkswagen Slovakia hľadá stovky nových zamestnancov, nestačí mu ani vlastné vzdelávanie

BRATISLAVA – Problém s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily pociťuje aj automobilová spoločnosť Volkswagen Slovakia (VW SK). Pre svoje investície hľadá stovky nových zamestnancov naprieč celou výrobnou i nevýrobnou oblasťou a na pokrytie personálnych potrieb jej nestačia ani vlastné vzdelávacie aktivity.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa podniku Lucia Kovarovič Makayová označila situáciu na pracovnom trhu, obzvlášť v bratislavskom regióne, za veľmi náročnú. Nezamestnanosť je nízka a spoločnosť sa dlhodobo stretáva s nedostatočnou kvalitou absolventov technických škôl.

 

„Na túto situáciu reagujeme okrem iného aj vychovávaním si vlastných odborníkov. Naše vzdelávacie aktivity sa začínajú v materských a základných školách a pokračujú duálnym stredoškolským vzdelávaním a rekvalifikáciami,“ uviedla pre TASR.

 

V súvislosti s novými investíciami hľadá VW SK stovky nových zamestnancov. Momentálne sa ich snaží nájsť na Slovensku, o prácu v spoločnosti sa však zaujímajú aj obyvatelia pohraničných oblastí Česka či Maďarska. Z dôvodu nedostatku pracovnej sily nasadila do výroby v Bratislave asi 550 pracovníkov zo sesterského podniku Audi Hungaria, a to dočasne do roku 2018.

Automobilka má podľa hovorkyne celé spektrum voľných pracovných pozícií pre uchádzačov s rôznym typom ukončeného vzdelania.

 

„Aktuálne sú najžiadanejší absolventi stredných odborných škôl s elektrotechnickým alebo technickým zameraním, ktorých budeme potrebovať aj v budúcnosti v súvislosti s robotizáciou a automatizáciou výroby. Ide o mechatronikov, elektrotechnikov, nástrojárov, autoelektrikárov, priemyselných mechanikov či údržbárov robotov a výrobných zariadení,“ opísala Kovarovič Makayová.

 

Dodala, že ani vzdelávacie aktivity s cieľom vychovať si vlastných odborníkov firme nepostačujú na pokrytie jej personálnych potrieb. Volkswagen Slovakia v súčasnosti zamestnáva okolo 10.800 ľudí z celého Slovenska. Približne tisícka pracovníkov dochádza za prácou zo vzdialenejších regiónov a býva na ubytovniach, na ktoré im zamestnávateľ prispieva.

 

„Uvítali by sme opatrenia podporujúce ochotu ľudí cestovať za prácou zo vzdialenejších regiónov. Avšak napríklad nové všeobecne záväzné nariadenie hlavného mesta o dani za ubytovanie znamená významnú prekážku dochádzania za prácou do Bratislavy,“ upozornila Kovarovič Makayová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies