Volkswagen Slovakia hľadá pre svoje projekty stovky nových ľudí

NETKY.SK • 29 Júl 2017, 14:25 • 2 min
Volkswagen Slovakia hľadá pre svoje projekty stovky nových ľudí

BRATISLAVA - Nové technológie, ktoré sú súčasťou výroby v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK), prinášajú nové nároky na pracovnú silu. Spoločnosť potrebuje stovky pracovníkov a od septembra spúšťa duálne vysokoškolské vzdelávanie.

slovakia

left justify in out

VW SK podľa jeho hovorkyne Lucie Kovarovič Makayovej využíva pri výrobe vozidiel najmodernejšie technológie. Vo výrobných halách sú inštalované približne dve tisícky robotov, ďalšie pribúdajú v novej karosárni a montážnej hale Porsche. Už dnes závod využíva rozšírenú a virtuálnu realitu, big data, online monitoring výroby či inteligentné rukavice so skenerom.

 

„Industry 4.0 je súčasťou života v našej spoločnosti a postupne pribúdajú ďalšie inovácie súvisiace so štvrtou priemyselnou revolúciou. Nové technológie nám umožnia vyrábať vozidlá individuálnejšie, efektívnejšie a s ešte väčším ohľadom na životné prostredie. Všeobecne očakávame transparentnejšie procesy a viac flexibility,“ uviedla pre TASR.

 

Tento trend podľa hovorkyne so sebou prináša vznik nových povolaní a čoraz vyššie nároky na pracovnú silu. „Budúcnosť automobilového priemyslu závisí do veľkej miery od dostupnosti kvalifikovanej pracovnej sily, ktorá bude ovládať moderné technológie a programy. Dnes títo odborníci na trhu chýbajú a s nimi aj moderný vzdelávací systém orientovaný na prax, ktorý by zabezpečil dostatok kvalifikovaných pracovníkov do budúcnosti,“ upozornila.

 

Automobilka na to zareagovala v roku 2013 prvými rekvalifikáciami systémom duálneho vzdelávania. Dnes sa spolu s partnermi podieľa aj na stredoškolskom duálnom vzdelávaní prostredníctvom Duálnej akadémie. Novinkou je pilotný projekt duálneho bakalárskeho štúdia v automobilovom priemysle v spolupráci so Strojníckou fakultou Slovenskej technickej univerzity v Bratislave so štartom v septembri tohto roka.

 

„Novovznikajúce povolania si vyžadujú kontinuálny rozvoj duálneho vzdelávania v odboroch, po ktorých je na trhu dopyt, čo vnímame primárne ako úlohu štátu. Uvítali by sme tiež opatrenia podporujúce ochotu ľudí cestovať za prácou zo vzdialenejších regiónov,“ priblížila Kovarovič Makayová.

 

Vo VW SK sú aktuálne stovky voľných pracovných miest vo výrobnej aj nevýrobnej oblasti. Pre nové investície a projekty hľadá spoločnosť mladých absolventov i skúsených odborníkov. Najťažšie obsaditeľné sú pozície vyžadujúce si odborné elektrotechnické vzdelanie, ako sú mechatronici, elektrotechnici, linkoví údržbári či elektrikári. Náročné je nájsť aj zamestnancov do výroby so stredoškolským vzdelaním a nižšou kvalifikáciou.

 

Automobilku trápi tiež nedostatočne rozvinutá infraštruktúra. „VW SK vyrobí ročne viac ako 380.000 vozidiel pre 148 krajín celého sveta. Do infraštruktúry v okolí závodu a odľahčenia nákladnej dopravy v Devínskej Novej Vsi investuje dlhodobo z vlastných prostriedkov. Ako významný slovenský investor a exportér očakávame v tejto oblasti predovšetkým iniciatívu a aktivity štátu a samosprávy,“ uzavrela hovorkyňa.

 

Volkswagen Slovakia pôsobí na Slovensku od roku 1991 a zamestnáva 12.300 ľudí.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies