Volkswagen sa zaviazal investovať 4,2 miliardy v Španielsku

NETKY.SK • 9 Október 2015, 12:06 • 2 min
Volkswagen sa zaviazal investovať 4,2 miliardy v Španielsku

MADRID - Nemecká automobilka Volkswagen (VW) sa zaviazala investovať 4,2 mld. eur v Španielsku. Oznámil to v piatok španielsky minister priemyslu José Manuel Soria.

slovakia

left justify in out

"Včera som mal v Nemecku stretnutie s predsedom a zaručil mi, že zachovajú plánované investície v Španielsku," povedal Soria pre rádio La COPE. VW pritom v utorok oznámil, že bude musieť pristúpiť k masívnym úsporám nákladov, aby prekonal následky emisného škandálu.

 

Spoločnosť Volkswagen sľúbila multimiliardovú investíciu počas piatich rokov pre továreň značky Seat v meste Martorell pri Barcelone a pre továreň VW v meste Navarra. Automobilka je v Španielsku dôležitým zamestnávateľom a pracuje pre ňu približne 22 tis. ľudí. Španielsko po tom, čo Volkswagen v roku 1986 odkúpil od štátu Seat, nemá domácu automobilku. Automobilový priemysel však v krajine zodpovedá za takmer 10 % výkonu hospodárstva a zamestnáva približne 9 % pracovnej sily.

 

Podľa zistení regulačných úradov v USA Volkswagen do svojich dieselových modelov inštaloval softvér umožňujúci falšovanie výsledkov emisných testov. Približne 11 mil. vozidiel na svete má podľa VW nainštalovaný program falšujúci emisné testy. Koncernu, ktorý pochybenie priznal, hrozí v USA pokuta až 18 mld. USD. Škandál tento mesiac stlačil prudko nadol trhovú hodnotu firmy a prinútil k odstúpeniu dlhoročného riaditeľa skupiny Martina Winterkorna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies